Zavřít reklamu

Společnost Apple získáním významného švédského vydavatelství klasické hudby BIS Records rozšíří svůj katalog, jeho nabídku hodlá začlenit do Apple Music Classical a Platoon. BIS Records založil v roce 1973 Robert von Bahr. Ve svém zaměření na vážnou hudbu vydavatelství věnuje zvláštní pozornost dílům, která nejsou dostatečně zastoupena na již existujících nahrávkách.

Ve světě klasické hudby jde o oceňované jméno, uznávané pro svůj široký záběr i působivou zvukovou kvalitu. Firma tento týden slaví 50. výročí svého vzniku a dnes oznámila, že se chystá její akvizice společností Apple. Na domovské stránce BIS Records lze nyní narazit na prohlášení zakladatele, jež celý proces hodnotí pozitivně a zároveň bilancuje dosavadní vývoj.

Robert von Bahr zde vyjadřuje svou hrdost na to, co jejich malý tým za půlstoletí svého působení dokázal. Sám je toho názoru, že firma vedle jiného zprostředkovávala rozvoj mladých umělců klasické hudby i zajímavých žijících skladatelů a jejím úkolem bylo také chránit existující hudební bohatství pro budoucnost. Bahr, který nedávno oslavil své osmdesátiny, své prohlášení doplnil o slova: „S radostí oznamuji poměrně významnou zprávu, že jsme se rozhodli stát se součástí rodiny Apple.“

K nalezení hledaného partnera v cupertinské společnosti zakladatel BIS Records říká: „Dlouho jsme přemýšleli o tom, jak udržet a navázat na naši prestižní historii. Hledali jsme partnera, který by podpořil naše poslání a také větší globální platformu, která přináší klasickou hudbu novému publiku po celém světě.“

Že se jím stává právě Apple Bahr vítá a na jeho adresu se vyjadřuje pochvalně odkazujíc na historii, v níž se snoubí hudba a technologie harmonickým způsobem. Oceňuje kroky, které v poslední době společnost učinila, s cílem pomoci rozvíjet tvorbu v oblasti klasické hudby, mezi nimiž vyzdvihuje vydání Apple Music Classical na začátku tohoto roku a neopomíjí zmínit také vysokou zvukovou kvalitu platformy. „Apple a BIS sdílejí zásadní přesvědčení o důležitosti zachování kvality zvuku…“ Vydavatelství je svým důrazem na špičkovou zvukovou kvalitu pověstné a ke spokojenosti jeho zakladatele se v tomto ohledu na její důležitosti jednoznačně se společností Apple shodují.

Závěrem Bahr dodává: „BIS se stane součástí Apple Music Classical a Platoon. Stejně jako jsem hrdý na tento milník, jsem ještě více hrdý na to, že celý personál BIS, včetně mě, zůstal zachován.“

BIS se má stát součástí Apple Music Classical a vydavatelství Platoon, jež také společnosti náleží. Apple londýnský A&R startup zaměřený na objevování vycházejících hudebních umělců koupil v roce 2018 a od té doby jeho prostřednictvím rozšiřuje paletu své nabídky.

V roce 2021 společnost Apple oznámila, že získala službu pro streamování klasické hudby Primephonic a skrze novou aplikaci věnovanou tomuto žánru ji zařadí do Apple Music. Té jsme se dočkali v podobě Apple Music Classical letos v březnu. Nabízí přizpůsobené rozhraní pro interakci konkrétně s klasickou hudbou, pročež uživatelům dovoluje vyhledávat podle skladatele, díla, dirigenta, katalogového čísla a dalších údajů.

Kromě stovek předpřipravených playlistů, tisíců exkluzivních alb a dalších funkcí, jako jsou životopisy skladatelů a rozbory klíčových děl, poskytuje přístup k více než pěti milionům skladeb klasické hudby, včetně nových vydání vyznačujících se špičkovou kvalitou. Pro svou aplikaci si Apple objednal digitální portréty slavných skladatelů ve vysokém rozlišení, jež reflektují kulturní slohy a umělecké přístupy příslušných období a do budoucna mají přibývat další unikátní umělecká díla.

Při vydání aplikace společnost Apple uvedla, že spolupracuje s umělci a institucemi zabývajícími se klasickou hudbou, aby mohla nabídnout exkluzivní obsah a unikátní nahrávky. Akvizice společnosti BIS Records k tomuto cíli přispěje významným způsobem.

Dnes nejčtenější

.