Zavřít reklamu

Digitální hlasoví asistenti a asistentky jsou dlouhou dobu nedílnou součástí ekosystémů celé řady velkých technologických společností. Tím, čím je pro Apple Siri, byla pro společnost Microsoft řadu let Cortana. Tu ale firma nyní definitivně ukládá k ledu.

To, že Siri má dokonalosti přece jenom stále ještě daleko, není žádným tajemstvím. Po ukončení microsoftí Cortany se ale ze Siri stává jedna z posledních chytrých asistentek. Společnost Microsoft totiž dala v tichosti sbohem Cortaně ve Windows. Nedá se říci, že by se jednalo o nečekaný a překvapivý krok – Microsoft začal odstraňovat podporu Cortany v mobilních zařízeních v roce 2021 a nyní ji ukončuje i ve Windows. Podle dokumentu podpory Microsoftu, který jako první sdílel server Windows Latest, nebude Cortana od srpna 2023 ve Windows nadále podporována. Ačkoli v dokumentu nebyl uveden konkrétní den, zdá se, že k definitivnímu ukončení podpory Cortany můžete dojít hned s příští aktualizací.

Microsoft se po letech vzdává Cortany v rámci přechodu k chatbotu Bing Chat, který vznikl díky partnerství s OpenAI. Tento chatbot umí odpovídat i na poměrně složité otázky a plnit nejrůznější úkoly, ač s poněkud spornou přesností. Mezi další konkurenty v oblasti chytrých asistentů, kteří začali se Siri v roce 2011, patří Google Assistant, Amazon Alexa, Samsung Bixby a desítky dalších asistentů s krátkou životností. Zdá se však, že všichni kromě Applu postupují dál. Google například nedávno vypustil do světa svého Barda, kterého již nějakou dobu mohou využívat i uživatelé u nás. Na podobný model z dílny Applu zatím nicméně stále ještě čekáme. Myslíte si, že by se Apple měl vzdát Siri ve prospěch AI chatbotu?

Dnes nejčtenější

.