Zavřít reklamu

Verze systému iOS 16.4 společnosti Apple přinesla řadu nových možností pro webové aplikace, včetně přístupu k push notifikacím a oprávnění pro vývojáře třetích stran přidávat webové aplikace na domovskou obrazovku iPhonu a iPadu. Nových funkcí nyní využívá i populární webový prohlížeč Google Chrome, jehož nejnovější aktualizace uživatelům umožňuje přidávat oblíbené webové stránky na domovskou obrazovku iOS.

Jak poznamenal Chris Messina, nejnovější aktualizace prohlížeče Google Chrome pro iOS poskytuje uživatelům možnost přidávat webové aplikace na domovskou obrazovku. To znamená, že si nyní může každý uložit webovou stránku pro rychlý přístup na domovskou obrazovku, aniž by musel opustit Chrome a používat Safari, což bylo dříve omezeno právě jen na webový prohlížeč společnosti Apple.

„Na domovskou obrazovku nyní můžete přidávat adresy URL nebo progresivní webové aplikace,“ uvádí se v poznámkách k vydání aktualizace z tohoto týdne. To samozřejmě vyžaduje jak nejnovější verzi prohlížeče Google Chrome pro iOS, tak i zařízení se systémem iOS 16.4 nebo novějším, neboť předchozí verze operačního systému toto rozhraní API nemají.

Je-li webová aplikace přidána na domovskou obrazovku systému iOS, můžete ji otevřít a používat, jako by to byla běžná aplikace. Nebudete tedy přesměrováni na její otevření v Safari, Google Chrome nebo jiném webovém prohlížeči. V rámci systému iOS 16.4 nebo novějším vám pak tyto webové aplikace mohou také poskytovat push oznámení, stejně jako je tomu u těch nativních.

Apple vynakládá nemalé úsilí na to, aby se webové aplikace ujaly. V systému macOS Sonoma, který je v současnosti k dispozici ve veřejné beta verzi a oficiálně bude vydán pravděpodobně na podzim tohoto roku, mohou uživatelé Maců pomocí Safari ukládat webové stránky jako webové aplikace také. V tomto ohledu zaznívají domněnky, že směřování změn je pokusem společnosti Apple vyhnout se obvinění z protisoutěžních praktik, spojených s obchodem App Store. Google Chrome pro iOS je v App Store k dispozici zdarma a funguje s iPhonem i iPadem.

Dnes nejčtenější

.