Zavřít reklamu

Safari už není jediným webovým prohlížečem v iPhonu nebo iPadu, který umožňuje přidávat na plochu ikony webových aplikací a záložek webových stránek. Apple poskytl vývojářům klíč k funkci Přidat na plochu, a je tedy možné, že její podporu již nabízí i váš oblíbený mobilní webový prohlížeč.

V operačních systémech iOS 16.4, iPadOS 16.4 a samozřejmě také v novějších verzích již mají mobilní webové prohlížeče třetích stran nástroje potřebné k implementaci funkce Přidat na plochu. Díky této podpoře můžete na plochu vašeho iPhonju přidat zástupce webových aplikací.

Webové aplikace vs. webové záložky

Aby se webová stránka otevřela jako webová aplikace na iPhonu nebo iPadu, musí v příslušném souboru obsahovat informaci o zobrazení „standalone“ nebo „fullscreen“. Takto přizpůsobená webová aplikace se otevře ve vlastním webovém zobrazení připomínajícím aplikaci a dostane vlastní kartu v přepínači aplikací v iPhonu nebo iPadu – odděleně od Safari nebo webového prohlížeče, který zástupce vytvořil. Webové aplikace mohou také nabízet webová push oznámení jako běžné aplikace – tato novinka byla zavedena s příchodem operačního systému iOS 16.4 a iPadOS 16.4. Před příchodem operačních systémů iOS 16.4 a iPadOS 16.4 se záložky na domovské obrazovce vytvořené pomocí Safari otevíraly v prostředí prohlížeče. Protože však záložky na domovskou obrazovku mohou přidávat i jiné aplikace, společnost Apple změnila chování tak, aby se záložky na domovské obrazovce otevíraly v jakémkoli prohlížeči, který máte nastavený jako výchozí.

Vzhled ikonek

Pokud webová stránka poskytla ikonu v příslušném souboru, bude tato ikona použita na ploše iPhonu nebo iPadu. V opačném případě se na ikoně zobrazí odpovídající barva z designu webové stránky a monogram, který používá první písmeno názvu webové stránky (nikoliv název domény). Změna názvu ikony na domovské obrazovce bohužel nezmění písmena, použitá pro ikonu.

Webové prohlížeče s podporou přidání webových aplikací a záložek na plochu

Dá se předpokládat, že nabídka mobilních webových prohlížečů, které v operačním systému iOS nabídnou možnost přidání webové aplikace na plochu iPhonu či iPadu, se bude postupem času rozrůstat. V současné chvíli nabízí tuto možnost z karty sdílení kromě nativního Safari také následující prohlížeče:

Pro přidání webové aplikace na plochu stačí v daném prohlížeči otevřít požadovanou webovou stránku a na liště ve spodní části displeje klepnout na ikonku sdílení. V menu, které se vám zobrazí, zvolte Přidat na plochu, v případě potřeby pojmenujte danou položku a uložte.

Dnes nejčtenější

.