Zavřít reklamu

Inspektor na Macu

Webový prohlížeč Safari disponuje ve verzi pro macOS funkcí s názvem Inspektor webu, která je dostupná po kliknutí na položku Vývojář v horní části obrazovky Macu. V případě Safari pro iOS je cesta k této funkci o něco složitější, nikoliv však nemožná. Na iPhonu spusťte Nastavení -> Safari. Zamiřte zcela dolů a klepněte na Pokročilé. Zde aktivujte položku Inspektor webu a připojte iPhone k Macu za pomoci kabelu. Poté se přesuňte zpět na Mac do Safari a na liště v horní části obrazovky klepněte na Vývojář. V menu, které se vám zobrazí, klikněte na název vašeho iPhonu, vyberte stránku, u které chcete zobrazit kód, a klikněte na ni.

Inspektor na iPhonu

Pokud vám při zobrazení zdrojového kódu webové stránky na iPhonu nevadí prohlížení na relativně malém displeji, případně nemáte možnost zobrazení přes Inspektor webu na Macu, můžete využít příslušné rozšíření pro Safari na iPhonu. Nejprve na vašem telefonu spusťte Nastavení -> Safari. Klepněte na Rozšíření -> Další rozšíření, vyhledejte rozšíření Web Inspector a nainstalujte jej. Vraťte se do Nastavení -> Safari -> Rozšíření, klepněte na název rozšíření a aktivujte jej. Poté stačí u vybrané webové stránky v Safari klepnout v adresním řádku na Aa -> Spravovat rozšíření a ještě jednou rozšíření aktivovat. Pro samotné použití rozšíření postačí klepnout na ikonku rozšíření v adresním řádku a v menu, které se vám zobrazí, klepnout na Web Inspector.

Aplikace View Source

Další možností, jak na iPhonu zobrazit zdrojový kód vámi vybrané webové stránky, je použití aplikace s názvem View Source. Aplikace je bezplatná, bez předplatného a nákupů v aplikaci, a na App Storu se těší celkem dobrému hodnocení. Po instalaci aplikace View Source můžete zdrojový kód vybrané webové stránky zobrazit přes kartu sdílení.

Aplikaci View Source stáhnete bezplatně zde.

Adresní řádek prohlížeče

Pro zobrazení zdrojového kódu webové stránky na iPhonu můžete v prohlížeči Safari či Google Chrome využít také následující postup. Přejděte na stránku, jejíž zdrojový kód potřebujete zobrazit. Klepněte do adresního řádku a přesuňte kurzor před výraz „https://“. Napište „cache:“ a klepněte na klávesnici na Otevřít. V horní části displeje klepněte na Zobrazit zdroj a můžete prohlížet kód.

Webové aplikace

K zobrazení zdrojového kódu stránky v Safari můžete využít také nejrůznější šikovné webové aplikace. Jednou z nich je například Source Code Viewer. Zkopírujte nejprve URL adresu webové stránky, jejíž kód chcete zobrazit. Poté do adresního řádku prohlížeče zadejte zmíněnou adresu webové aplikace Source Code Viewer a do textového pole s kolonkou Enter URL vložte zkopírovanou adresu a klepněte na View.

Dnes nejčtenější

.