Zavřít reklamu

Pokud se letos chystáte na nějakou dovolenou a jakožto dopravní prostředek jste zvolili vlastní vozidlo namísto třeba vlaku či letadla, tak vás zajisté po cestě nemine tankování pohonných hmot. Různé evropské čerpací stanice mají různé ceny pohonných hmot – někdy můžete po cestě narazit na čerpací stanici, kde je cena vysoká, anebo naopak velmi nízká. Pokud však nemáte nějakým způsobem nastudované ceny paliv, tak vám uvedená cenovka nic moc neřekne. Pokud byste se ještě před tím, než se vydáte do zahraničí, chtěli nastudovat průměrné ceny pohonných hmot ve všech zemích Evropy, tak by se vám rozhodně mohla líbit webová aplikace Fuelo.

Jakmile se na stránky Fuelo přesunete, tak se nezhrozte azbuky a bulharského jazyka, který se vám s největší pravděpodobností objeví – v tomto případě stačí klepnout vpravo nahoře na malou vlaječku a vybrat angličtinu. Na domovské stránce se vám objeví jakýsi přehled ceny vašeho paliva. Pomocí ikony ozubených kol si můžete nastavit vámi preferované palivo, která se na domovské stránce bude zobrazovat. O mnoho zajímavější informace však najdete, když vlevo nahoře klepnete na ikonu menu, a poté vyberete možnost Prices today. Zde se vám zobrazí průměrná cena paliva v zemi, kterou si můžete nastavit pomocí menu nahoře. Pokud je tedy například průměrná cena benzínu v Rakousku stanovena na 1,097 euro, můžete po cestě počítat s tím, že pokud narazíte na čerpací stanici s cenovkou 1,2 euro za litr, tak se jedná o vcelku vysokou cenu a stálo by za zvážení natankovat jinde. Pokud bude naopak někde cena stanovena na 1,05 euro, tak víte, že je tato cena pod průměrem, tudíž by se zde mohlo vyplatit natankovat. Kromě toho můžete na stránce Prices today najít průměrné ceny paliva u jednotlivých řetězců čerpacích stanic. Níže poté naleznete jednotlivé druhy paliv, které si můžete pro zobrazení dalších informací rozkliknout.

Dále si můžete v menu webové aplikace Fuelo zobrazit mapu s dostupnými čerpacími stanicemi. U jednotlivých čerpacích stanic se objevuje cena za určitý druh pohonné hmoty, která však nutně nemusí odpovídat realitě – pro přesné ceny pohonných hmot v ČR doporučuji aplikaci iPumpuj. Dále můžete v menu rozkliknout možnost Recently updated prices, kde najdete čerpací stanice, u kterých byla v posledních 48 hodinách aktualizovaná cena pohonných hmot. I zde je však třeba pomocí filtru nastavit zemi, jejíž ceny paliv vás zajímají. Ve výchozím nastavení se v této sekci objevují bulharské čerpací stanice. V sekci Settings si poté můžete nastavit vámi preferovaný druh paliva, který se bude zobrazovat v ostatních sekcích stránky na prvním místě, kromě toho je k dispozici nastavení výchozího jazyka, země a oblíbené řetězce čerpacích stanic.

Aplikace Fuelo rozhodně není určená proto, aby vám na každé stanici, tedy alespoň v České republice, zobrazila přesnou pohonných hmot. Pro nás, jakožto Čechy, se může tato aplikace hodit pro vytvoření obrázku o průměrné ceně pohonných hmot v různých zemích Evropy. Díky tomu budete vždy vědět, zdali je v na nějaké čerpací stanici cena paliva přemrštěná, anebo naopak nízká. Samozřejmě je nutné podotknout, že byste vždy měli tankovat na kvalitních čerpacích stanicích. I přesto, že mohou být na nějaké „no-name“ čerpací stanici pohonné hmoty o několik korun levnější, tak se to ve finále může promítnout na celkovém zdraví auta a tedy na následné údržbě. V tomto případě tedy rozhodně neznamená, že čím nižší je cena benzínu, tím je pro vás lepší – je třeba přemýšlet, kde chcete natankovat.

Dnes nejčtenější

.