Zavřít reklamu

Česká aplikace Ventusky na iOS a Android má nově detekci bleskových výbojů v reálném čase. Na vrstvě radaru mohou uživatelé vidět, kde právě uhodil blesk a jak silná bouřka se k nim žene. Právě bouřky s vysokým počtem blesků jsou nejnebezpečnější. Studie ukazují, že bouřky doprovázené vysokým počtem blesků častěji přinášejí kroupy, přívalové srážky či silné nárazy větru. Nová funkce tak pomůže ochránit životy a posouvá možnosti platformy Ventusky v ochraně lidí o další úroveň.

Na světě denně uhodí desetitisíce blesků. Aplikace Ventusky pro jejich zobrazení využívá německou síť Blitzortung.org, která sbírá data z pozemních detektorů, které si lidé instalují k sobě domů. Síť pokrývá celý svět, ale nejpřesnější detekci má v severní Americe a v Evropě. Naopak v Africe je přesnost nízká a počet zachycených blesků je zde nízký.

Aplikace Ventusky nezobrazuje na radaru jen aktuální blesky, které reálně uhodily, ale i oblasti, kde by blesk uhodit mohl. Ty jsou v aplikaci označené červenými ikonami blesků a jejich predikce je až na 24 hodin. Naopak blesky reálně detekované jsou označené jasně bílou ikonou blesku a zobrazují se jen pro aktuální čas.

Ventusky si můžete zdarma stáhnout přímo zde.

ventusky blesky

Dnes nejčtenější

.