Zavřít reklamu

O Rusku se dlouhodobě říká, že se jedná o zemi, ale spíš o životní styl a jak se zdá, ani jeho nynější agrese na Ukrajině tento pohled nezmění. I mimo válečnou vřavu totiž podniká Rusko kroky, nad kterými zůstává světu rozum stát. Patří mezi ně třeba i neustálá touha okopírovat západní služby, které ze země prchly, a světu ukázat, že jejich ruské verze jsou nejenže životaschopné, ale mnohdy i lepší. Ostatně, přesně proto již v Rusku otevřelo pobočky falešné KFC či McDonalds či IKEA. A nyní si v této zemi usmysleli, že by nebylo od věci mít i vlastní YouTube, jelikož služby Googlu jsou zde od loňského startu invaze prakticky nefunkční. 

Už samotná myšlenka vytvoření vlastní verze YouTube se může leckomu zdát jako poměrně šílená. Ještě šílenější je však to, že s tímto nápadem přišel Jevgenij Prigožin, který stojí v čele soukromé polovojenské organizace Wagnerova armáda nebo chcete-li wagnerovci, která se skládá ze žoldnérů a trestanců. Tento muž, který má na rukou krev mnoha nevinných Ukrajinců, oficiálně oznámil, že bude financovat soutěž o vytvoření ruského konkurenta YouTube, aby si svět uvědomil, že je v Rusku dostatek schopných programátorů, kteří tento projekt bez problému zvládnou. Platforma pak podle jeho slov konečně osvobodí ruské kanály sdílející videa z informačního vězení, do kterého jej právě Google po vpádu na Ukrajinu zavřel. 

Jelikož byl projekt teprve oznámen, je velkou otázkou, jak se jeho realizace zadaří. Jelikož však Rusko v minulosti podobnými ohlášeními projektů nešetřilo a usmyslilo si například vytvoření vlastních operačních systémů a tak podobně, přičemž prakticky nic se nezrealizovalo do vskutku kvalitní podoby, skoro se až chce být skeptický i k novému YouTube. I kdyby se však Rusku skutečně povedlo, je jasné, že západní svět na „svůj píseček“ nepustí. 

Dnes nejčtenější

.