Zavřít reklamu

Kontroverze, spojená s označením Krymu coby ruského území v nativních aplikacích Mapy a Počasí od Applu, stále neutichá. Koncem listopadu jsme vás informovali o tom, že Apple v těchto aplikacích zobrazoval Krym jako území, náležející Rusku. Případ byl o to kontroverznější, že Apple tuto skutečnost zobrazoval pouze uživatelům v Rusku. Zbytek světa totiž ruskou anexi Krymu odsuzuje.

Na adresu Applu se okamžitě snesla vlna kritiky ze všech možných stran. Společnost Apple na svou obhajobu uvedla, že „změny, týkající se Krymu, váží pouze na Rusko“, a odvolávala se na nový zákon, podle kterého firma „přehodnotila jisté postoje a aktualizovala mapy“. V závěru prohlášení Apple uvedl, že se problematice Krymu bude dále věnovat, a že jeho jediným cílem je, aby jeho služby včetně aplikace Mapy mohli využívat lidé po celém světě. Na obhajobu kontroverzního kroku ale toto prohlášení nestačilo, a Evropský parlament vyzval Apple, aby své rozhodnutí vzal zpět.

O žádosti Evropského parlamentu informoval server Patently Apple s odvoláním na ukrajinský zpravodajský kanál 11. UA. Podle něj více než tucet členů Evropského parlamentu zaslalo do sídla společnosti Apple dopisy, ve kterých požadují, aby firma v příslušných aplikacích opravila nesprávné údaje o Krymu coby součásti ruského teritoria. Zprávu o výzvě zveřejnil spolu s poděkováním na svém Twitteru také velvyslanec Ukrajiny v Belgii Mykola Tochitsky.

Členové Evropského parlamentu v dopise označují rozhodnutí Applu za problematické, a kladou důraz na nutnost jeho zpochybnění. „Spoléháme na to, že v aplikacích Apple Maps a Počasí obnovíte správné označení Krymu jako součásti Ukrajiny, a to v co nejrychlejším možném čase,“ stojí v dopise, adresovaném Applu. Za povšimnutí stojí, že Mapy Google označují Krym za „nespecifikované území“.

Dnes nejčtenější

.