Zavřít reklamu

Jednou z největších novinek nejnovějších vlajkových lodí v podobě iPhone 14 Pro (Max) je rozhodně always-on displej. Jak už název napovídá, tak díky této technologii může být displej neustále zapnutý, a to i v případě, že ho zrovna nepoužíváte. Tato technologie rozhodně není nijak nová a konkurenční telefony ji nabízí již delší dobu, Apple ji však samozřejmě opět dotáhl do dokonalosti. V tomto článku se společně podíváme na 5 zajímavostí o always-on displeji iPhonu 14 Pro (Max), které se rozhodně hodí znát.

Zobrazuje potřebné informace

Hned na začátek si pojďme říct, jaké informace a data vlastně always-on displej dokáže zobrazit. Primárně se tedy jedná o čas, společně s datem, kromě něj si však můžete nechat zobrazit také widgety, které si můžete vybrat dle vlastního uvážení. Tyto widgety jsou pak samozřejmě viditelné i v případě, že je displej klasicky zapnutý. Kromě těchto informací zobrazuje oproti konkurenčním zařízením always-on displej iPhonu 14 Pro (Max) také tapetu, a to konkrétně takovým způsobem, že ji poměrně hodně ztmaví, avšak tak, aby stále zůstala viditelná.

Využívá Display Engine

Dost možná se po dočtení předchozí stránky ptáte, jak si Apple může dovolit nasadit always-on displej z hlediska spotřeby baterie. Je pravdou, že aktivní always-on nespotřebovává tolik baterie, jako kdybyste displej zapnuli klasickým způsobem, i přesto se však logicky musí na výdrži jednoduše podepsat. Na tohle mám jednoduchou odpověď – Display Engine. Ten je přímou součástí čipu A16 Bionic a stará se právě o to, aby always-on displej nespotřebovával nadměrné množství energie. Právě díky němu si mohl Apple oproti konkurenci dovolit zpracovat always-on úplně jiným způsobem tak, aby byl zajímavější a lepší.

iphone-14-display-8

Šetří baterii, kde to jde

I přesto, že je k omezení spotřeby energie při aktivním always-on využíván Display Engine, tak to rozhodně neznamená, že by si Apple mohl dovolit výdrží „rozhazovat“. Uživatele by sice reálně neměl z hlediska výdrže aktivní always-on jakkoliv omezovat, každopádně pořád dochází k určitým formám šetření baterie jeho vypnutím, když zrovna není potřeba. Always-on se tedy může vypnout v případě, že iPhone položíte displejem dolů, dále po vsunutí do kapsy či tašky, při aktivním režimu spánku či režimu nízké spotřeby, po připojení ke CarPlay, při využívání kamery v kontinuitě, pokud se s Apple Watch vzdálíte od iPhonu apod. Zároveň by se měl iPhone postupně učit, kdy jej zrovna nepoužíváte a podle toho always-on případně automaticky vypínat.

Pracuje na frekvenci 1 Hz

K tomu, aby mohl always-on displej vzniknout, je potřeba dodržet několik kritérií. Alfou a omegou je, aby byl využitý displej OLED, který zobrazuje černou barvu vypnutím pixelů. Kromě toho musí být displej schopný stáhnout svou obnovovací frekvenci na 1 Hz, aby se zamezilo ždímání baterie. Zajímavé v tomto případě je, že iPhone disponuje technologií ProMotion, která dokáže změnit obnovovací frekvenci v rozsahu od 10 Hz do 120 Hz, takže podle tohoto by always-on tak úplně fungovat nemohl. Jenže tohle rozmezí je uváděno pouze při aktivním využívání iPhonu. Na obnovovací frekvenci 1 Hz se dokáže jablečný telefon přepnout pouze při aktivním always-on, a to díky zmíněnému Display Engine.

iphone-14-display-9

Můžete ho vypnout

Pořídili jste si iPhone 14 Pro (Max) a po nějaké době používání jste zjistili, že vám always-on jednoduše nesedí, popřípadě že si na něj nemůžete zvyknout? Jestliže ano, tak byste měli vědět, že ho samozřejmě můžete deaktivovat. Nejedná se o nic složitého, stačí přejít do Nastavení → Zobrazení a jas, kde níže přepínačem deaktivujte možnost Vždy zapnuto.

Dnes nejčtenější

.