Zavřít reklamu

Před nedávnem Apple na své vývojářské konferenci představil nové jablečné telefony, společně s několika dalšími produkty. Z hlediska telefonů jsme se dočkali iPhonu 14, 14 Plus, 14 Pro a 14 Pro Max. Všechny tyto nové telefony přichází s mnoha novými funkcemi, byť teda rozhodně není tajemstvím, že vrcholné modely Pro jich mají k dispozici o mnoho více, než modely klasické. O většině z nich se Apple zmínil na konferenci, o některých však nikoliv. Proto se společně v tomto článku podíváme na 5 funkcí iPhone 14 Pro (Max), o kterých jste nejspíše nevěděli. Vrhněme se přímo na věc.

Novinky pro focení

Jednou z hlavních novinek, se kterou iPhone 14 Pro (Max) přichází, je bezesporu vylepšený hlavní fotoaparát. Ten má nově rozlišení 48 MP, tudíž se Apple po několika letech konečně rozhodl pro upuštění 12 MP. Přesně pro tento fotoaparát vyvinul Apple speciální Photonic Engine, který se stará o softwarovou úpravu snímků. Kromě toho přichází také akční režim s možností perfektní stabilizace, vylepšení se pak dočkal také filmový režim, který zvládá natáčení až ve 4K při 30 FPS. Zmínit dále můžeme také funkce pixel-binning, která se využívá při focení ve špatných světelných podmínkách. Konkrétně se v tomto případě spojí vždy čtyři pixely fotografie do jednoho, čímž se sice sníží rozlišení snímku, ale zase zvýší kvalita. Pokud se každopádně rozhodněte fotit v maximální kvalitě do formátu ProRAW, tak počítejte s tím, že snímky budou až trojnásobně velké a bez problémů se tak vyšplhají na velikost 80 MB.

Dynamický ostrůvek a jeho tajemství

Další obrovskou změnou je odstranění výřezu, který u iPhonů 14 Pro (Max) nahradil průstřel pilulkového tvaru – ten dostal názvem dynamický ostrůvek. Konkrétně dělá z průstřelu interaktivní prvek, který je nedílnou součástí systému a většina uživatelů si jej zamiluje. Jsou tady ale určitá tajemství, která dynamický ostrůvek skrývá. Prvně je nutné zmínit, že si mnoho uživatelů myslí, že se nejedná o oblast, která reaguje na dotyk – opak je však pravdou. Dynamický ostrůvek na dotyk reagovat bude a uživatelé skrze něj třeba spustí aplikaci. Mimo to se přímo v dynamickém ostrůvku nachází indikátor aktivní kamery či mikrofonu v podobě zelené nebo oranžové tečky. To znamená, že ostrůvky jsou reálně dva, jak to bylo vyobrazeno na konceptech před představením, avšak Apple místo mezi nimi začernil a dedikoval indikátoru.

Kapacita RAM

Apple při představování svých nejnovějších zařízení uvádí mnoho různých informací a technických specifikací. Co se však týče například kapacity RAM a baterie, tak tyto informace nesdílí a uživatelé si tak na zjištění musí počkat. Již před představením se šuškalo o tom, že iPhony 14 Pro (Max) budou mít, stejně jako iPhony 13 Pro (Max), operační paměť o kapacitě 6 GB a nedojde tak ke zvýšení. A před pár hodinami se tato informace potvrdila. Dokonce se potvrdilo také to, že i klasické iPhony 14 (Plus) budou mít 6 GB RAM a polepší si tak z předchozích 4 GB. Vrcholné modely Pro se tedy zvýšení RAM nedočkaly, ty klasické však ano. Co se týče kapacity baterie, tak na tuto informaci si ještě budeme muset počkat.

Vylepšení displeje

Všichni víme o tom, že nový iPhone 14 Pro (Max) nově nabízí funkci always-on, stejně jako Apple Watch. Pravdou ale je, že oproti klasickým always-on displejům funguje ten u iPhonů odlišně. Nedojde totiž ke kompletnímu vypnutí obrazovky a zobrazení některých dat, ale tapeta se pouze ztmaví a zůstane stále viditelná. Aby nedocházelo k nadměrné spotřebě baterie, tak Apple do čipu A16 Bionic implementoval speciální Display Engine, který se stará o všechno, co se okolo displeje točí. Kromě toho však přichází displej iPhonů 14 Pro (Max) s dalšími vylepšeními. Zmínit můžeme například jas až o hodnotě 1600 nitů při HDR obsahu, potažmo 2000 nitů špičkový jas, což odpovídá hodnotám Pro Display XDR. Samozřejmostí je pak samozřejmě i podpora ProMotion, díky kterému může always-on displej fungovat.

iphone-14-display-9

Bílá krabička

Pokud jste si někdy v minulých pár letech pořídili vrcholný iPhone s označením Pro, tak jistě víte, že byl zabalený v krabičce, jež byla zbarvená do černé barvy, zatímco klasické modely měly krabičku bílou. U nových iPhonů 14 Pro (Max) se však Apple rozhodl krabičku opět přebarvit, a to zpět na bílou barvu. Ať už si tedy koupíte jakýkoliv iPhone 14 (Pro), tak jej budete vybalovat z krabičky, která bude mít tradiční bílou barvu, a nikoliv černou u modelů Pro (Max).

iPhone 14 Pro kapacita baterie

Dnes nejčtenější

.