Zavřít reklamu

Válka mezi uživateli iPhonů, potažmo operačního systému iOS, a telefonů s Androidem, je nekonečná a nikdy z ní nevzejde vítěz a poražený. Oba dva systémy jsou totiž unikátní a mají své pozitivní i negativní stránky, tak stejně mají i jiné uživatele. Všeobecně se ví, že je iOS více uzavřený a jednodušší pro uživatele, zatímco potenciál Androidu využijí mimo jiné uživatelé, kteří jsou zvyklí na volnou ruku. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 důvodů, proč mohou (ale nemusí) uživatelé upřednostňovat iOS před Androidem. Jen berte prosím na vědomí, že se jedná o čistě subjektivní pohled na věc a rozhodně se nejedná o znehodnocování Androidu, a proto to prosím berte v potaz v případné diskuzi.

iOS je prostě jednoduchý

Operační systém iOS je opravdu nesmírně intuitivní a je pravdou, že se ho za krátkou chvíli naučí ovládat každý nový uživatel – a je jedno, zdali se jedná o dítě, anebo seniora. Všechny aplikace jsou v iOS zobrazeny jednoduše na domovské obrazovce, takže je k nim okamžitý přístup, bez nutnosti otevírání nějakých sekcí s aplikacemi přes gesta. Napomáhají tomu také nativní aplikace, které jsou taktéž skvělé a uživatelé tak nemají potřebu zbytečně stahovat nějaké jiné od třetích stran. A v neposlední řadě je součástí iOS nespočet funkcí zpřístupnění, kterými lze systém ještě více zjednodušit potřebám především starších a znevýhodněných uživatelů.

Nová verze iOS každý rok

Apple vydává tradičně každý rok nové verze svých operačních systémů, jejichž součástí je vždy mnoho nových a skvělých funkcí, které rozhodně stojí za to. V současné době už jsme se na poli iOS dočkali představení verze iOS 16, která bude pro veřejnost k dispozici již za pár týdnů. A naprosto stejně je tomu i v případě iPadOS, macOS, watchOS a tvOS. Navíc k tomu všemu Apple oproti konkurenci velmi často vydává také klasické minoritní aktualizace, ve kterých přichází všemožné opravy bugů a bezpečnostních chyb.

Bezpečnost až na prvním místě

Pokud chcete mít jistotu toho, že budete při používání moderních technologií v bezpečí, a že bude chráněno vaše soukromí, tak je v tomto ohledu iOS tou nejlepší volbou. Apple se již dlouhodobě snaží o maximální ochranu soukromí a bezpečnost svých uživatelů a rozhodně se mu to daří. Neustále přichází s novými možnostmi a funkcemi, kterými se ochrana soukromí a bezpečnost ještě více zdokonaluje. Zmínit můžeme například funkci pro zamezení sledování v aplikacích, ochranu při používání nativního prohlížeče Safari, možnost nastavení přístupů k čidlům a datům a mnoho dalšího. V případě ztráty či krádeže zařízení pak máte díky zabezpečení a případně také aktivačního zámku jistotu, že nikdo nezíská přístup k vašim datům, a že váš iPhone zůstane uzamknutý.

iMessage a FaceTime

Součástí Apple zařízení je neodmyslitelně také iMessage a FaceTime, což je opět velká výhoda. iMessage jsou totiž přímo součástí nativní aplikace Zprávy, takže opět pro jejich využití nemusíte instalovat žádnou další aplikaci. Díky iMessage si pak automaticky můžete psát se všemi ostatními uživateli Apple zařízení zprávy bezplatně – stačí mít připojení k internetu. Co se pak týče FaceTime, tak ten byl dlouhou dobu dominantou pouze Apple zařízení, nyní už do něj ale můžete pozvat úplně jakékoliv uživatele, jelikož může fungovat i přes webový prohlížeč. Jak iMessage, tak FaceTime jsou skvělé služby, o kterých si uživatelé Androidu mohou jen nechat zdát.

Soustředění uživatele

Ztratit pozornost při práci, studiu či jiné činnosti je v dnešní době jednodušší, než kdykoliv předtím. Existuje totiž nespočet různých rušivých elementů, které dokáží pozornost negativně ovlivnit – ve většině případech se jedná o příchozí oznámení. Když vám takové oznámení přijde, tak se na něj mnoho jedinců ihned podívá a často jej také otevře, takže už se opět ocitnou například na sociální síti, kde pak namísto pár sekund stráví několik minut. Apple se snaží soustředění uživatelů udržet, a to režimy soustředění, společně s plánovanými souhrny oznámení. V soustředění si uživatelé mohou přímo nastavit, které aplikace budou moci odesílat oznámení, a kdo vás bude moci kontaktovat, naplánované souhrny pak po aktivaci jednotlivá oznámená z aplikací „sbírají“ a zobrazí vám je najednou v předem určený čas.

Dnes nejčtenější

.