Zavřít reklamu

Apple čelí dalšímu řízení. Německý federální kartelový úřad, Bundeskartellamt, zahájil řízení proti společnosti Apple, aby prošetřil, zda jeho pravidla sledování a technologie proti sledování nejsou protisoutěžní a samoúčelné.

Oznámené řízení posoudí podle tamního zákona o hospodářské soutěži pravidla sledování společnosti Apple. Konkrétně pak její rámec pro transparentnost sledování aplikací (ATT), aby se zjistilo, zda upřednostňují společnost Apple, nebo zda nejsou překážkou pro aplikace třetích stran. Předseda úřadu k řízení řekl, že „vítá obchodní modely, které využívají data opatrně a dávají uživatelům možnost volby, jak budou jejich data využívána.“ Zároveň ale dodal, že Apple, jenž je schopen jednostranně stanovovat pravidla svého ekosystému, by měl být prokonkurenční. Údajně je důvod v tomto případě pochybovat, že tomu tak je.

Jen připomeňme, že App Tracking Transparency Framework byl představen v dubnu minulého roku spolu s vydáním iOS 14.5 a iPadOS 14.5. Funkce vyžaduje, aby uživatel vyslovil souhlas se sledováním jeho aktivity v jiných aplikacích (kvůli personalizaci reklamy). Apple uvedl, že funkce dorazila kvůli ochraně uživatelů. Proti této novince se avšak pochopitelně ohradila velká řada společností, přičemž jedním z nejhlasitějších kritiků byl Facebook. Ten třeba tvrdil, že rámec je protisoutěžní, neboť má Apple navrch v podnikání s mobilní reklamou na zařízeních s iOS a iPadOS. Zpráva Financial Times slova Facebooku potvrdila. Zpráva tvrdila, že podíl Applu na reklamním trhu mobilních aplikací se během šesti měsíců po představení této funkce ztrojnásobil.

Dnes nejčtenější

.