Zavřít reklamu

Oblíbili jste si album Donda Kanyeho Westa, které vyšlo v srpnu loňského roku? Pak pro vás máme špatnou zprávu. Pokud jste se totiž těšili na jeho pokračování ve formě Dondy 2, jehož vydání chystá West již na 22. únor, dostávat se k němu budete horko těžko. Nebude totiž na Spotify, Apple Music, YouTube Music a prakticky ani žádné jiné platformě či nosiči. 

West na své Instagramu před pár dny oznámil, že album Donda 2 vyjde jen na jeho vlastním přehrávači Stem Player, který lze popsat jako jakousi obdobu klasických MP3 přehrávačů či iPodu shuffle. Ten má disponovat mimo jiné podporou světelných efektů, podporou nahrání vlastní hudby či možností přehrávat samostatně čtyři různé prvky dané skladby. Jelikož je však o přehrávači zatím celkem málo informací, budeme si muset na jeho detailnější rozbory počkat. Jelikož se však jedná ve výsledku jen o jakýsi Westův vzdor proti současnému hudebnímu trendu ve formě určitého vykořisťování umělců streamovacími službami nízkými poplatky za přehrávání, o žádnou technologickou hitparádu se jednat nebude.

stem player.jpg

Westovi na současném hudebním světě vadí konkrétně to, že z něj mají umělci jen velmi málo vygenerovaných peněz. Dle jeho slov se jedná zhruba o 12 % z celku, přičemž zbytek si mezi sebe rozdělují vydavatelství, streamovací služby a další, což je vzhledem k tomu, že hudbu tvoří právě umělci neskutečný nepoměr. Je nicméně otázkou, zda je jeho vize s vytvořením vlastní platformy vůbec zrealizovatelná. Hudební průmysl je totiž neskutečný kolos, jehož vykolejení nebude v žádném případě jednoduché. 

Dnes nejčtenější

.