Zavřít reklamu

Konec snadným nákupům přes školní sekci Apple Online Storu je tu, respektive skoro tu. Applu totiž došla dle všeho trpělivost s podvodníky, kteří nakupují jeho produkty se studentskými slevami a začal proto pozvolna po celém světě u svého eshopu zavádět nutnost se při nákupu přihlásit pomocí účtu UNiDAYS, který slouží k ověření statusu studenta či pedagoga při nákupu. Nastaven byl rovněž tvrdší limit pro nákupy. 

Dosud platilo, že do studentské sekce Apple Online Storu měl přístup každý, což vedlo k tomu, že se slevou nakupovali i jablíčkáři, kteří na ni vůbec nárok neměli. Apple sice na svých stránkách varuje potenciální podvodníky pravidelnými audity, které je mohou odhalit a částku, kterou při nákupu ušetřili, budou pak povinni doplatit, ale dle zákulisních informací nebyl tento systém kontroly nikterak frekventovaný, takže k podvůdkům docházelo relativně ve velkém. V Applu však nyní evidentně bouchli po dlouhé době mlčení do stolu a zavedli u Online Storu ověřovací program s cílem zcela vymýtit podvody, což se vzhledem k jeho nastavení zcela určitě podaří. Bez účtu se totiž k produktům již zkrátka nikdo snadno nedostane. 

Kromě toho se Apple rozhodl pozměnit i limity pro nákupy jeho produktů. Ty byly doposud vázány na akademické roky, což jinými slovy znamená, že za jeden běžný rok mohl uživatel teoreticky koupit produkty za dva akademické roky, jelikož v jednom běžném roce stihl začátek jednoho akademického roku a konec druhého. S tím je však nyní taktéž konec, jelikož limity na akademické roky byly přetaveny na roky kalendářní. 

Zatímco v celé řadě zahraničních států v čele s USA již novinky platí, v České republice se Apple Online Store pro školství zatím stále tváří standardně a je z něj tedy možné stále nakupovat bez omezení. Je však prakticky jisté, že se v dohledné době i u nás promítnou zahraniční omezení, jelikož nemá Apple ve zvyku v podobných věcech dělat jakékoliv rozdíly. Je škoda, že se novinka mírně dotkne i poctivých studentů, pro které bude nákup nyní o jeden krok delší, ale na druhou stranu se novému rozhodnutí Applu nelze vůbec divit. Benevolence se holt nevyplácí. 

Dnes nejčtenější

.