Zavřít reklamu

Operační systémy iOS a iPadOS 15, macOS 12 Monterey, watchOS 8 a tvOS 15 jsou tady s námi již téměř dva měsíce. Postupem času se tak neustále čím dál tím více blížíme k prozatím neznámému datu, kdy by mělo dojít k vydání veřejných verzí zmíněných systémů. V současné chvíli jsou všechny tyto systémy k dispozici pro předběžný přístup v rámci beta verzí, a to jak těch vývojářských, tak veřejných – vyzkoušet si je tak může kdokoliv z nás. Je ale nutné počítat s možnými chybami a bugy, které mohou negativně ovlivnit uživatelskou zkušenost. Na našem magazínu se neustále každý den věnujeme novinkám, se kterými Apple u nových systémů přišel, což jen potvrzuje, že jich je k dispozici opravdu nespočet. V tomto návodu se konkrétně podíváme na novinku (nejen) z iOS 15.

iOS 15: Jak na iPhone (de)aktivovat zobrazení stavu Soustředění ve Zprávách

Součástí prakticky všech nových operačních systémů je také režim Soustředění, který lze považovat za původní režim Nerušit na steroidech. Nabízí totiž konečně možnost pro vytvoření vícero režimů, které si můžete individuálně nastavit podle potřeby. Přizpůsobit si můžete třeba to, kdo se vám v aktivním režimu dovolá, popřípadě to, jaká aplikace vám bude moct posílat notifikace – a mnoho dalšího. Kromě toho nechybí ani nová možnost, která dá ostatním uživatelům v rámci aplikace Zprávy vědět o tom, že zrovna máte aktivní režim Soustředění. Díky tomu může být dotyčný klidný v případě, že mu neberete telefon. Postup pro (de) aktivaci této funkce je následující:

  • Prvně na iPhonu s iOS 15 přejděte do nativní aplikace Nastavení.
  • Jakmile tak učiníte, tak níže rozklikněte kolonku s názvem Soustředění.
  • Následně si vyberte režim, ve kterém chcete (de)aktivaci provést, a klepněte na něj.
  • Poté v kategorii Volby otevřete sekci Stav soustředění.
  • Zde už jen stačí, abyste podle potřeby (de)aktivovali možnost Sdílet stav soustředění.

Pokud funkci Sdílet stav soustředění aktivujete, tak se ostatním uživatelům, po rozkliknutí konverzace s vámi v nativní aplikaci Zprávy, zobrazí informace o tom, že máte umlčená oznámení. Nutno podotknout, že se z hlediska bezpečí a soukromí nezobrazí informace o tom, jaký režim soustředění máte aktivní, ale pouze to, že jsou vypnutá oznámení. Berte na vědomí, že tato funkce je k dispozici až v rámci nových operačních systémů. Pokud si ji tedy zapnete, tak nepočítejte s tím, že se zpráva o umlčených oznámeních zobrazí uživatelům například v iOS 14 a dalších „starších“ systémech. Pro plné využití této funkce tak bude nutné vyčkat, až iOS 15 a další nově představené systémy budou mít nainstalované všichni uživatelé. Je ale možné, že Apple tuto funkci aktualizací přidá i do iOS 14 apod.

Dnes nejčtenější

.