Zavřít reklamu

Společnosti LG a Apple se dle zprávy od Herald Economic Daily dohodly na prodeji iPhonů, iPadů a Apple Watch ve více než 400 LG prodejnách v Jižní Koreji. V rámci vzájemné domluvy jsou z prodeje vyloučeny všechny počítače Mac, protože se překrývají s nabídkou notebooků Gram od LG Electronics a jejich zařazení by nebylo výhodné. Prodej jablečných zařízení v celostátních „LG Best Shops“ začne od srpna.

Jihokorejský technologický gigant LG nedávno ukončil podnikání v oblasti smartphonů. Když se na konci tohoto měsíce zcela stáhne z celulárního podniku, budou maloobchodní místa, která dříve využíval k účelům jejich inzerce, pravděpodobně prázdné. Firma Apple si mezitím všimla příležitosti rozšířit své působení v Jižní Koreji, které je stále relativně malé, začala se o tato maloobchodní místa zajímat, a později obě korporace zahájily jednání. Kvůli počátečním překážkám se ale zrealizování dohody dříve zdálo nepravděpodobné. Podle zprávy společnost LG čelila tvrdému odporu ze strany Národní asociace pro distribuci mobilní komunikace, která návrh považovala za přímé porušení dřívější soutěžní dohody „win-win“ týkající se prodeje mobilních telefonů.

Regulační orgány ale později uvedly v této dohodě klauzuli „vyjednatelné v případě změny“, která oznamuje, že je ještě příliš brzo na to, aby bylo možné posoudit, zda soutěžní dohodu společnost LG porušuje vzhledem k její změně postavení v tomto odvětví.

Korejské distribuční sdružení stále údajně čeká na oficiální prohlášení společnosti LG Electronics k této záležitosti, aby mohli zahájit nové vyjednávání. V blízké budoucnosti se tak očekává, že bude připraveno diskusní fórum pro opětovné projednání dohody o partnerství prospěšné pro obě strany s distribučními sdruženími.

Dnes nejčtenější

.