Zavřít reklamu

Že Apple pro provoz svých cloudových služeb využívá servery “konkurence” v čele s Googlem není již řadu let žádným tajemstvím. Tušíte však, kolik si za tuto pomoc Google ročně účtuje? Jedná se o částku, ze které se vám protočí panenky – tedy alespoň podle zdrojů portálu The Information. 

300 milionů dolarů. Tak přesně tolik má Apple letos Googlu za využívání jeho serverových řešení pro provoz cloudových služeb a řešení v čele s iCloudem “vysolit”. Za tuto částku dostane jen pro zajímavost více než 8 exabajtů úložiště včetně jeho správy, což je o zhruba polovinu více, než kolik potřeboval a využíval v loňském roce. Nároky Applu a jeho uživatelů se tedy zvyšují extrémní rychlostí. Pokud vás pak zajímá, jak jsou na tom jiné zajímavé společnosti, například taková ByteDance provozující TikTok využívá u Googlu “jen” 500 petabajtů, tedy asi 16x méně dat než Apple. Jeho uživatelská základna je přitom taktéž obrovská – jedná se totiž dlouhodobě o jednu z nejstahovanějších aplikací z App Store. 

iPhone iCloud fb smartmockups

Pokud vás předešlé řádky zneklidnili, protože jste doposud doufali, že se o vaše data stará výhradně Apple, máme pro vás dobrou zprávu. Veškerá data uložená na serverech Googlu jsou totiž samozřejmě zašifrována pomocí šifrovacích klíčů, ke kterým má přístup jen a pouze Apple. Google tedy nemá šanci z dat Applu uložených na jeho serverech cokoliv vyčíst. S trochou nadsázky by se tak dalo říci, že pronajímá jen jakýsi sklad, pro který nemá sám využití. 

Dnes nejčtenější

.