Zavřít reklamu

V roce 1980 se rozhodl Apple sponzorovat vůbec poprvé a naposledy ve své historii závodní vůz. Konkrétně se jednalo o Porsche 935, které jezdilo za tým Dick Barbour Racing s posádkou ve složení Boba Garretsona, Bobbyho Rahala a Allana Moffata. Jezdci sice z legendární dvacetičtyřhodinovky dokončili pouze prvních 13 hodin, i tak se však jejich vůz stal legendárním a to především díky barvám a logu Apple Computers. Modely tohoto vozu jsou dnes velmi ceněným artiklem, jejichž cena se pohybuje okolo deset tisíc korun. Dnes se však podíváme na dva ještě vzácnější kousky, které mají zajímavé podpisy.

Porsche 935 TSM s podpisem od Allana Moffata

První z dvojice modelů, které jsou aktuálně k dispozici na eBay je podle mého osobního názoru zajímavější a jedná se o model v měřítku 1:18 od výrobce TSM, který je extrémně detailní a jeho střechu zdobí kromě loga společnosti Apple Computers také podpis jednoho z nejúspěšnějších pilotů Le Mans, kterým je Allan Moffat. Ten nedal podpis na střechu vozu jen tak náhodou, jedná se totiž o závodního jezdce, který právě vůz Porsche 935 řídil v době, kdy jej Apple sponzoroval. Pokud se pak podíváte na některé dobové fotografie, kde je vidět vůz i s pilotem, jedná se právě o fotografie Allana Moffata. Samotný model se prodává v rámci Buy it now, tedy bez nutnosti účastnit se aukce a prodejce si jej cení 789 australských dolarů, tedy na zhruba 13 tisíc korun. Aukci naleznete přímo zde.

Dick Barbour Racing

Zcela upřímně, abyste ocenili následující model na částku minimálně 75 tisíc korun, což je minimální příhoz v aukci, který prodejce požaduje, musíte být extrémní fanoušek automobilových závodů nebo Applu. Jedná se totiž opět o model Porsche 935 v barvách Apple Computers, ovšem tentokrát s podpisem od majitele stáje, kterým byl Dick Barbour. Právě tento muž dokázal získat sponzorství pro svůj tým od Applu a byl to člověk, který přesvědčíl Steva Jobse, aby mu dal peníze, které potřeboval pro závodění. Jedná se o skutečnou raritu, která je vybavena i certifikátem pravosti podpisu, ovšem lidí, kteří ji ocení na částku přesahující 2500 liber, se podle mého osobního názoru příliš mnoho nenajde. Pokud byste však měli zájem, aukce končí v pátek večer a naleznete ji přímo zde.

Dnes nejčtenější

.