Zavřít reklamu

Originální příslušenství vyrobené společností není zrovna levné. Koupit si však můžete i mnohé alternativy výrobců třetích stran, které jsou mnohdy stejné kvality, ale stojí nepoměrně méně. A pak je zde také celý trh s extrémně levným ale padělaným příslušenstvím. Právě proti němu se snaží Apple bojovat.

Podle zprávy agentury Bloomberg si společnost Apple uvědomuje, že existuje mnoho prodejců, kteří používají platformy, jakou je např. Instagram, k prodeji padělaného příslušenství značky. Nejoblíbenější jsou čínské kopie takových produktů, jakými jsou sluchátka AirPods, Lightning kabely, napájecí adaptéry ale i baterie pro telefony iPhone.

Podobné příslušenství může být i více jak 10× levnější než originál. Čím je ale levnější, tím je také nebezpečnější. Případy explozí a požárů po použití levného příslušenství zakoupeného on-line, a to prostřednictvím pofidérních webových stránek, nejsou ojedinělé. Takové obchody navíc vydělávají v USA a Evropě miliony dolarů. Facebook nicméně tvrdí, že prodej padělaných produktů v jeho sociálních sítích porušuje jejich zásady. Už se ale nechlubí tím, že jej vlastně nezakazuje. Nejčastějším místem takových obchodů je Instagram.

Průzkum společnosti Ghost Data Team sledoval za poslední měsíc 163 prodejců padělaného příslušenství Apple na Instagramu. Od těchto prodejců byly nejprodávanějším produktem repliky sluchátek AirPods Pro, následované nabíječkami MagSafe. Zatímco tyto produkty stojí u Applu 249 potažmo 39 dolarů, na Instagramu se jejich padělané kopie prodávaly za 25 respektive 5,50 dolarů.

„Ne každý ví, že kupuje padělaný výrobek, nebo chápe jeho rizika,“ sdělila mluvčí společnosti Apple. Ta je prý znepokojena rizikem, které toto příslušenství může uživatelům přinést. „Máme specializovaný tým odborníků, kteří neustále spolupracují s orgány činnými v trestním řízení, obchodníky, společnostmi sociálních médií a weby elektronického obchodování po celém světě, aby odstranili padělané výrobky z trhu.“ Celá zpráva je k dispozici na webových stránkách agentury Bloomberg.

Dnes nejčtenější

.