Zavřít reklamu

Produkty Applu patří k nejoblíbenějším na světě. Není se tak čemu divit, že je k nim dostupný široký výběr příslušenství od třetích stran. Jak ale poznat, že příslušenství je skutečně od autorizovaných výrobců? V tomto článku zkusíme poukázat na několik tipů, jak rozpoznat, zda je příslušenství skutečně autorizováno společností Apple a nemůže nikterak poškodit zařízení.

Apple je k příslušenství třetích stran svým způsobem otevřený. Má svůj vlastní licenční program zvaný MFi (Made for iPhone), jehož osvědčení se uděluje kabelům, konektorům, pouzdrům a dalšímu příslušenství, které je plně kompatibilní se zařízeními od Apple (iPod, iPhone, iPad a příslušenství k AirPlay). MFi poskytuje tedy záruku, že výrobce distribuuje příslušenství, které splňuje požadavky Applu. Požadavky jsou upraveny v potřebných protokolech, hlavním cílem ale je, aby se příslušenství správně připojovalo k zařízení a poskytovalo nejlepší možný přenos dat nebo možnosti nabíjení.

Program MFi je skutečně důležitý, jelikož chrání zařízení před možnými poškozeními, které můžou pramenit z používáni neautorizovaného příslušenství. Může se jednat o přehřívání, nesprávné nabíjení, poškození portu nebo dokonce nečinností systému iOS. Pokud jste někdy používali neautorizované příslušenství, vaše zařízení pravděpodobně zobrazilo na displeji zprávu: „Tento kabel nebo příslušenství není certifikováno a nemusí s tímto iPhone fungovat spolehlivě.“ Právě takové příslušenství často ovlivňuje dobu nabíjení.

Jak poznat kvalitní příslušenství?

Jak poznat, zda je příslušenství certifikováno MFi? Pokud vybíráte příslušenství, které není přímo od Applu, hledejte štítek na výrobku, který je zobrazen pod odstavcem jako první snímek v galerii. S takovým štítkem si můžete být jistí, že příslušenství je řádně certifikováno. Obecně se dá říci, že příslušenství s certifikací MFi je o něco dražší než to bez certifikace. Většinou se ale jedná jen o pár desítek korun, které vás rozhodně nezruinují.

Zde se můžete podívat, jak vypadá příslušenství s certifikací Mfi:

Jak poznat originální Lightning kabel?

Pokud chcete zjistit originalitu u Ligtning kabelu, hledejte na něm nápisy  „Designed by Apple in California“, „Assembled in China“, „Assembled in Vietnam” nebo „Indústria Brasileira”. Za nápisem by měl následovat dvanáctimístný kód jako na obrázku pod odstavcem. Ale pozor, na bílém kabelu je světle šedý nápis vidět skutečně mizerně a nejspíš vám dá pěknou práci jej nalézt. I my v redakci jsme měli při přípravě tohoto článku problém při hledání nápisu na originálním Lightningu.

Apple-Designed-Cables-724x480

Samotný Lightning kabel by měl mít hladký zaoblený konec se šedou vložkou. Kovové „body dotyku“ by měly být rovněž zaoblené a jejich barva by neměla být jiná než zlatá nebo stříbrná. Adaptér certifikovaný společností Apple je pak vyrobený z kvalitního přiléhavého materiálu a je na něm laserem vytvořené a viditelné logo. V porovnání s kopiemi adaptérů z Číny má pak většinou i o něco vyšší hmotnost.

Vlevo se nachází neautorizovaný adaptér:

adapters

Doufáme, že jsme vám poradili ohledně výběru správného příslušenství pro vaše Apple zařízení. V tomhle případě se vyplatí certifikaci MFi vyhledat a případně těch pár korun připlatit, abyste neohrozili produkt, který k levnějším rozhodně nepatří.

Lightning kabel tvrzenysklo FB

Dnes nejčtenější

.