Zavřít reklamu

Střet s tramvají může sice skončit “jen” odřeninami či pomačkanými plechy, ale bohužel také fatálně. Aby bylo těchto incidentů co nejméně, začal dopravní podnik hlavního města Prahy od začátku letoška testovat velmi zajímavou technologii, která by měla nehodám zabránit. Jedná se konkrétně o mobilní aplikaci Pozor tramvaj! spolupracující se speciálním zařízením v tramvajích, díky kterým je telefon schopný uživatele právě na blížící se tramvaj upozornit. 

Novinka funguje v Praze zatím jen na linkách 9, 11 a 22, které brázdí na 97 tramvají. Ty dopravní podnik osadil Bluetooth vysílačem, který je schopen 80 až 140 metrů dopředu varovat uživatele s nainstalovanou aplikací o tom, že se blíží tramvaj a to jak zvukově, tak i obrazově pomocí notifikace. Uživatel by tak měl díky tomu zbystřit a být tedy ve výsledku opatrnější, což by mělo eliminovat riziko nehody. 

Poměrně zajímavé je pak to, že aplikace ve výchozím nastavení funguje jen v případě, že má telefon odemčený displej a je používán. Právě v těchto situacích totiž ztrácí lidé pozornost, což ve výsledku vede právě ke střetům s tramvajemi. V případě, že uživatel telefon nepoužívá, pak aplikace jen v tichosti běží na pozadí a nikoho neruší, což je rozhodně fajn. Nastavit si nicméně lze i to, že upozornění rozesílá aplikace i při zamknutém displeji, což může být fajn například pro děti.

Aplikaci Pozor tramvaj! pro iOS stáhnete zdarma zde

pozor tramvaj

Dnes nejčtenější

.