Zavřít reklamu

Přestože vypadají operační systémy iOS a iPadOS na první pohled velmi podobně, faktem je, že se v některých prvcích přesto velmi liší. Řeč je například o multitaskingu, který na iPadech umožňuje spuštění více aplikací vedle se na displeji současně, zatímco u iPhonů nic takového k dispozici není. Další věcí, ve které mají iPady od verze iPadOS 13 nad iPhony navrch je pak možnost více spuštěných oken jedné aplikace na pozadí, což je skvělé zejména v Safari, potažmo v Poznámkách či zkrátka v aplikacích, ve kterých se využívání více oken a přeskakování mezi nimi hodí. A právě to by se mohl naučit letošní iOS 15, od kterého mnozí jablíčkáři přepracování správy aplikací na pozadí očekávají. 

Jak by mohla přepracovaná správa aplikací běžících na pozadí vypadat zobrazuje nový koncept zveřejněný na portálu 9to5mac. Jak můžete v galerii vedle tohoto odstavce vidět, nejedná se ve výsledku o nic komplikovaného, jelikož je celý koncept založen zkrátka jen na možnosti zobrazit si ve vyvolaném multitaskingovém rozhraní vícero záložek, mezi kterými lze listovat a vybírat si tak jednoduše tu, kterou zrovna potřebuji. Koncept se svým způsobem podobá stohování notifikací jednotlivých aplikací, které se rozbalují na displeji podobným stylem a které nám již relativně dlouho dokazují, že je právě podobné zjednodušení skvělá cesta kupředu. 

Někteří z vás budou možná namítat, že v Safari procházet mezi více spuštěnými záložkami lze, což je samozřejmě pravda. Jistě mi však dáte za pravdu, když řeknu, že při otevření většího množství záložek je jakékoliv procházení mezi nimi poměrně nepřehledné. Pravdou sice je, že výše představený koncept tuto věc zcela stoprocentně neřeší, jelikož prohlížečové procházení záložek neruší, umožňuje však zjednodušeně řečeno spuštění webových stránek ve více prohlížečích, díky čemuž by se minimálně procházení mezi těmi nejdůležitějšími značně urychlilo. Snad se tedy Apple podobnou myšlenkou inspiruje a představí ji už za pár měsíců v iOS 15.

Dnes nejčtenější

.