Zavřít reklamu

Trestné body jsou prakticky od jejich zavedení jedním z největších strašáků řidičů. Získat je můžete tím, že porušíte nějaký ze zákonů o provozu na pozemních komunikacích a budete při tom přistižení policejní hlídkou. Ta vám každopádně bohužel stav vašich trestných bodů nesdělí. Pokud jste v minulosti chtěli jejich počet na vašem kontě zjistit, tak jste museli zajít na poštu a požádat o výpis. Doba každopádně pokročila a s ní přichází i digitalizace všemožných systémů. Díky tomu si tak můžeme stav trestných bodů na kontě řidiče bez problémů nechat zobrazit doma na Macu, a to prostřednictvím Portálu Občana. Pojďme se podívat, jak na to.

Trestné body: Jak je zjistit na Macu

Chcete-li na vašem Macu zjistit stav vašich trestných bodů, tak se nejedná o nic extra složitého. Jak už jsem zmínil výše, tak vše probíhá prostřednictvím Portálu Občana. Více se dozvíte v následujících řádcích:

  • Prvně je nutné, abyste se pomocí tohoto odkazu přesunuli na Portál Občana.
  • Na zmíněném portále sjeďte o kus níže a klepněte na Přihlásit se u možnosti eidentita.cz.
  • V dalším kroku vyberte jednu z dostupných možností pro identifikaci:
    • Pokud máte bankovní účetČSOB či České spořitelny, tak je pro vás identifikace nejjednodušší. Do Portálu Občana se totiž můžete přihlásit prostřednictvím internetového bankovnictví těchto bank. Stačí tedy sjet úplně dolů a klepnout na ČSOB Identita či Česká spořitelna.
    • V případě, že mezi zákazníky ČSOB či České spořitelny nepatříte, tak je pro vás postup o něco složitější. Jestliže máte k dispozici ověřené mojeID, tak můžete k přihlášení využít jej. V opačném případě pak doporučuji využít možnost NIA ID, kde je nutné se registrovat a ověřit prostřednictvím SMS a e-mailu.
  • Jakmile se vám podaří se úspěšně ověřit a identifikovat, tak se dále přihlaste.
    • Vzhledem k tomu, že jsem zákazníkem České spořitelny, tak jsem se přihlásil prostřednictvím přihlašovacího jména, dále jsem zadal datum narození a celý proces jsem potvrdil na iPhonu v aplikaci George Klíč. Pro jednotlivé možnosti se postup samozřejmě liší.
  • Po přihlášení už se ocitnete na domovské stránce Portálu Občana.
  • Tady sjeďte o něco níže a u kolonky Řidičský průkaz klepněte na Více informací.
  • Poté opět sjeďte o kus níže, kde věnujte pozornost kolonce Bodové hodnocení s počtem vašich trestných bodů.
  • Níže se pak ještě nachází kolonka Přestupky, kde můžete klepnout na Více informací a zobrazit si, za co vám byly trestné body uděleny, společně s dalšími informacemi.

Pomocí výše uvedeného způsobu se můžete na vašem macOS zařízení podívat na stav vašich trestných bodů na kontu řidiče. Nejjednodušší to máte v případě, že jste zákazníkem jedné ze zmíněných bank. V opačném případě se budete muset identifikovat složitějším způsobem, který může požadovat ověření na Czech POINTu, popřípadě prostřednictvím SMS, e-mailu, apod. Na závěr jen jedna zajímavost, o které mnoho řidičů neví – trestné body se přičítají od 0 směrem nahoru, neodečítají se tedy od 12 dolů.

Dnes nejčtenější

.