Zavřít reklamu

V říjnu loňského roku se v App Store objevila aplikace zaměřená na prevenci trestné činnosti. Jednalo se o Vigilante, který v reálném čase uživateli ukazoval, kde zrovna dochází k trestnému činu. Tím měl uživatele zdánlivě povzbudit k tomu, aby se na místo vydal a trestné činnosti zabránil. Aplikace se během dvou dnů rozšířila rychlostí blesku, a to zejména díky kontroverznímu videu, v němž někdo díky aplikaci zabránil přepadení.

Vigilante měl krátkou životnost, neboť z App Store byl z bezpečnostních důvodů odstraněn asi po 48 hodinách. Ale nyní opět přichází do App Store, tentokrát pod názvem Citizen. Opět se jedná o nástroj pro zmírnění kriminality.

Aplikace Citizen a Vigilante mají tři odlišné rysy. První změnou je změna názvu z Vigilante na Citizen. Zakladatel a CEO Andrew Frame řekl pro Business Insider, že zvolil jiné jméno, protože to původní nekorespondovalo s posláním společnosti. Společnost má chránit lidi a města, nikoliv podporovat vigilantismus. Další odlišností je, že Citizen se zaměřuje na bezpečnost. Aplikace vás informuje o tom, kde vám zrovna hrozí nebezpečí, a tak se tomuto místu vyhnete. Poslední významnou změnou je, že společnost stojící za aplikací oslovila bezpečnostní odborníky, policii a představitele bojující za občanská práva, aby ukázala, že aplikace skutečně apeluje na bezpečí uživatele.

Citizen momentálně mohou využívat lidé v New Yorku, přičemž společnost chce expandovat i do dalších měst a zemí. „Poptávky máme z různých měst po celém světě,“ řekl Andrew Frame. Nicméně bude to chvíli trvat, protože Citizen nemá vyžadující fyzickou infrastrukturu, a tak nebude snadné zřídit ji v každém jednotlivém městě.

Jakmile se přihlásíte do aplikace, zobrazí se vám mapa s incidenty konajícími se v reálném čase ve vašem okolí. Co červená tečka, to trestný čin. Dokonce můžete s ostatními uživateli chatovat o tom, co se kde právě děje. U některých incidentů je k dispozici video, které nahraje některý z uživatelů, stejně jako záznam o tom, co se stalo.

Citizen zločiny do aplikace zaznamenává na základě hovorů na linku 911. Jedná se o různé incidenty, jako jsou falešné poplachy, úniky plynu, vloupání, autonehody a podobně. Aplikace slouží k ochraně lidí a měst a jejím cílem je využít technologie pro dobro občanů.

citizen fb

Zdroj: Business Insider

Dnes nejčtenější

.