Zavřít reklamu

S příchodem nových operačních systémů iOS a iPadOS 14 přibylo nespočet funkcí, které už můžeme po dobu několika týdnů naplno využívat. Některé funkce jsou viditelné na první pohled, jiným je zase třeba přijít na kloub. Jednou z nejdiskutovanějších novinek jsou zelená a oranžová tečka, která se zobrazuje v horní části displeje iPhonu či iPadu. Vysvětlení, proč tomu tak je, jsme vám již podali – stačí se přesunout na článek pomocí odkazu níže. Zkrátka a jednoduše mají tyto tečky co dočinění s využíváním kamery a mikrofonu. Pokud jste zjistili, že nějaká aplikace využívá kameru či mikrofon bez vašeho vědomí, tak se hodí tuto předvolbu přenastavit. Pokud chcete zjistit, jak na to, tak pokračujte ve čtení.

Jak na iPhone aplikacím změnit práva přístupu ke kameře či mikrofonu

Pokud chcete na vašem iPhonu či iPadu aplikacím změnit práva přístupu ke kameře či mikrofonu, tak se nejedná o nic složitého. Stačí se držet následujících řádků:

  • Prvně na vašem iOS či iPadOS zařízení otevřete nativní aplikaci Nastavení.
  • Jakmile tak učiníte, tak sjeďte o kus níže, kde lokalizujte kolonku Soukromí, na kterou klepněte.
  • V rámci této sekce stačí níže v seznamu najít a klepnout na kolonku:
    • Fotoaparát – pokud chcete aplikacím změnit práva přístupu ke kameře;
    • Mikrofon – pokud chcete aplikacím změnit práva přístupu k mikrofonu.
  • Poté, co jednu z výše uvedených kolonek rozklepnete, tak se vám zobrazí seznam nainstalovaných aplibkací.
  • U těchto aplikací se poté nachází přepínač, který značí (ne)povolený přístup ke kameře či mikrofonu.
  • Pokud tedy chcete přístup ke kameře/mikrofonu aplikaci zakázat, tak přepněte přepínač do neaktivní polohy.

Apple je jednou z mála společností, které záleží na soukromí a bezpečnosti uživatelů. Přesně proto se v rámci jablečných systémů nachází nespočet různých bezpečnostních funkcí, díky kterým vás například nemohou aplikace či webové stránky sledovat. Nově si v iOS 14 můžete například také nastavit, k jakým konkrétním fotografiím bude mít aplikace přístup, kromě toho je pak u nových aplikací nutné veškeré přístupy, například právě ke kameře, mikrofonu či poloze, ručně povolit. Pokud tedy máte jablečné zařízení, tak se prakticky nemusíte ničeho bát.

Dnes nejčtenější

Další články