Zavřít reklamu

Společnost Canalys provedla výzkum, jehož cílem bylo srovnání cen stejných aplikací pro operační systém iOS od společnosti Apple a pro operační systém Android od společnosti Google. Dle výsledků průzkumu jsou aplikace pro Android v průměru 2,5 krát dražší než pro iOS, tedy pro mobilní telefony iPhone, tablety iPad a multimediální přehrávače iPod touch. Například aplikace Monopoly od vývojářského týmu Electronic Arts Inc. stojí v Apple iTunes App Store 0,99$, ale v Google Andriod market si ji zákazníci mohou koupit za 4,99$. Přitom se jedná o stejnou aplikaci, která se liší pouze platformou na které je spustitelná. Kompletní porovnání operačního systému iOS a operačního systému Google Android si můžete přečíst zde.

V Amerických internetových obchodech Apple App Store zaplatí uživatel za nákup 100 nejoblíbenějších placených aplikací 147$, pokud zakoupí uživatel sto nejoblíbenějších aplikací pro operační systém Android, částka se vyšplhá na 374,37$. Nevýhodou pro vývojáře je fakt, že pokud tvoří aplikaci pro obě zařízení, tvoří v podstatě dvě samostatné aplikace, které musí naprogramovat zvlášť. Bohužel programování pro iOS a Android nefunguje tak, že vývojář naprogramuje aplikaci a následně přepíše pár řádků kódu a tím určí na jakou platformu bude aplikace určena. Aplikace se pro každou platformu programuje zcela samostatně od úplných základů.

Monopoly-app-store-vs-market-place

Podle průzkumu společnosti Canalys počet uživatelů stahujících nelegální aplikace pro zařízení s operačním systémem Android několikanásobně převyšuje počet nelegálních uživatelů iOS aplikací. Vývojáři jsou tak nuceni v Android Marketu zvyšovat ceny, aby se jim vývoj vyplatil. Většina uživatelů si totiž aplikace na Android ukradne, zatím co většina iOS uživatelů ji poctivě zaplatí v iTunes App Store. Kompletní porovnání internetového online obchodu iTunes App Store a Android Market si můžete přečíst zde.

*Zdroj dat: tech.fortune.cnn.com

Dnes nejčtenější

.