Zavřít reklamu

Je to pár týdnů nazpátek, co jsme se dočkali představení nového operačního systému macOS Catalina, konkrétně s pořadovým číslem 10.15.6. V minulých verzích macOS Catalina si uživatelé stěžovali na problémy s připojením periferií pomocí USB 2.0, kdy mělo docházet k samovolnému odpojování či k pádům systému. Další problémy poté nastávaly u bezdrátových periferií, kdy čas od času docházelo k jejich odpojení a bylo nutné provést opětovné připojení. Právě v macOS 10.15.6 došlo k opravě všech těchto chyb, což potvrdili samotní uživatelé například na Redditu. S opravami však bohužel přišly chyby jiné – tentokrát se týkají virtualizace.

Pokud patříte mezi uživatele softwarů, díky kterým můžete na vašich macOS zařízeních spouštět různé operační systémy pomocí virtualizace, například tedy VMware, VirtualBox či Parallels Desktop, tak zbystřete. V případě, že jste na macOS 10.15.6 Catalina  aktualizovali, tak se při použití těchto programů můžete setkat s různými problémy, které mohou vést až k pádu celého systému. Rozhodně v tomto případě není problém jen v případě vašeho zařízení, naopak se jedná o globální problém, se kterým se potýká obrovská škála uživatelů. Konkrétně o této chybě informovali inženýři ze společnosti VMware, kteří se starají o vývoj stejnojmenného programu, určeného pro spuštění Windows a jiných operačních systémů v rámci macOS.

Inženýři z VMware samozřejmě tuto chybu velmi přesně popsali samotnému Applu, který už s největší pravděpodobností pracuje na opravě. Virtuální počítače běží v rámci macOS v tzv. App Sandboxu, který má za úkol zajistit, aby virtuální stroje nepřetěžovaly samotný macOS. Bohužel, macOS 10.15.6 Catalina trpí na únik vyhrazené paměti, což právě způsobuje přetížení systému a následně jeho pád. Bohužel to vypadá, že se podobné problémy vyskytují i v rámci 3. beta verze macOS 11 Big Sur, kde by měly být problémy ještě znatelnější. Vůbec nejlépe běží virtuální počítače v rámci macOS 10.14 Mojave. V případě, že používáte virtuální počítače a z macOS Mojave jste ještě neaktualizovali, tak rozhodně ještě nějakou dobu s aktualizací počkejte.

Dnes nejčtenější

.