Zavřít reklamu

Každému musí být jasné, že naše smartphony jsou vyrobeny z několika různých kovů, což jen umocňuje názor, že je třeba je náležitě recyklovat. Na zoubek iPhonu se rozhodli podívat vědci z University of Plymouth, kteří rozmixovali stařičký iPhone 4s průmyslovým mixérem. Vzniklý prach poté podrobili několika chemickým analýzám, aby zjistili přesné složení. Tímto pokusem si slibovali, že ukážou uživatelům, z jakých látek se jejich smartphone skládá..

Vzniklý prach z rozmixovanéhi iPhonu poté Dr. Arjan DijkstraDr. Colin Wilkins smíchali s peroxidem sodným a zahřáli na 500°C. Poté za pomoci dalších látek provedli podrobnou analýzu, přičemž zjistili, že iPhone 4s obsahoval 7g chromu, 33g železa, 13g křemíku a menší množství dalších látek jako 70mg kobaltu a molybdenu, 160 mg neodymu a 900 mg wolframu. IPhone 4s kromě těchto látek obsahuje i 36 mg zlata a 90 mg stříbra. Na celý pokus obou pánů se můžete podívat ve videu umístěném pod tímto odstavcem.

Vzhledem k tomu, že svět i obyvatelé jsou stále háklivější na dopady na životní prostředí, velké technologické společnosti kladou velký důraz na recyklaci svých produktů a vůbec ekologičtější postupy při výrobě. Není tajemstvím, že se Apple před pár lety spojil s hliníkovými společnostmi Alcoa a Rio Tinto. Plody jejich spolupráce jsme mohli například vidět v roce 2018, kdy ukázal světu MacBook Air a Mac mini ze 100% recyklovaného hliníku.

Dnes nejčtenější

.