Zavřít reklamu

Spolu s tím, jak se masově šíří pandemie COVID-19, narůstá také úsilí o nalezení účinného léku či vakcíny. K nalezení celkem 77 potenciálních látek, které by množení viru SARS-CoV-2 mohly zastavit, významně pomohl nejvýkonnější počítač na světě od společnosti IBM. Supervýkonný stroj nese název Summit, a vědci mu uložili za úkol přijít prostřednictvím simulací na to, jaké látky by mohly šíření SARS-CoV-2 zablokovat.

Tento týden zveřejnili vědečtí pracovníci Oak Ridge National Laboratory v magazínu ChemRxiv výsledky, které přineslo několik tisíc simulací, provedených počítačem Summit od IBM. Počítač Summit měl za úkol najít látky, které by mohly teoreticky obalit proteinový hrot na špičce viru. Právě pomocí hostitelských buněk na špičce tohoto hrotu infikuje zákeřný virus hostitelské buňky. Vědcům se nejprve podařilo díky čínské studii z letošního ledna vytvořit model proteinového hrotu viru. Počítač Summit pak automaticky prováděl simulace reakcí jednotlivých látek. Z celkem osmi tisíc látek se Summitu podařilo vybrat 77 malých molekul, které pak seřadil podle potenciálu. Vědci mají dále v plánu uložit Summitu další simulace, které by byly prováděné na základě nejnovějších zjištění, týkajících se viru. Poté přijde na řadu série testů, jejichž cílem bude zjistit, které látky budou v boji proti SARS-CoV-2 nejúčinnější. Ředitel Oak Ridge Laboratory Center Jeremy Smith nicméně upozorňuje veřejnost na to, že výsledky simulací ještě neznamenají, že byl vynalezen lék proti koronaviru. Zároveň ale dodává, že on i jeho tým pevně doufá, že závěry ze simulací poskytnou vědcům základ pro další zkoumání účinných látek.

Počátky počítače Summit od IBM se datují do roku 2014, kdy byla jeho stavba zadána americkým ministerstvem energetiky. Výkon počítače dosahuje 200 petaflops – během jediné vteřiny je tento supervýkonný stroj schopný provést až 200 biliard operací. Výkon počítače Summit byl v minulosti využit například pro vývoj metody na rozpoznání Alzheimerovy nemoci, pro předpovídání počasí, spojeného s klimatickými změnami, nebo třeba pro zkoumání možností přistání na Měsíci. Analýza látek, které by mohly účinkovat proti SARS-CoV-2, trvala Summitu pouhé dva dny.

Dnes nejčtenější

.