Zavřít reklamu

Stejně jako u všech ostatních očekávaných produktů docházelo i v souvislosti s iPhonem SE 2 k řadě více či méně divokých spekulací, dohadů a analýz. Na některé z nich – například ohledně designu, přítomnosti a podobě Touch ID nebo funkcí – si možná vzpomínáte. V tomto článku se ohlédneme zpět za všemi spekulacemi, které se v minulosti ohledně nedávno vydaného iPhonu SE druhé generace vyrojily. Prakticky od počátku se mluvilo o tom, že iPhone SE (někdy se o něm spekulovalo jako o iPhonu 9) nebude představen v září spolu se standardními modely, ale že mu Apple pravděpodobně věnuje spíše jarní Keynote. O tom, že se iPhone SE druhé generace představí v první polovině roku, mluvil již loni na podzim analytik Ming-Chi Kuo. Ta se nakonec sice kvůli pandemii koronaviru nekonala, ohledně jarního představení se ale spekulace trefily – iPhone SE druhé generace byl představen v polovině dubna.

iPhone 9 nebo iPhone SE?

Spekulace ohledně designu druhé generace iPhonu SE byly zpočátku opravdu hodně divoké. Původně se objevovaly koncepty, na kterých se iPhone SE 2/iPhone 9 ve spoustě bodů podobal svému předchůdci z roku 2016. Spousta uživatelů se těšila na kvalitní výkon v oblíbeném designu s malým displejem. Postupem času se ale spekulace ohledně vzhledu iPhonu SE 2 začaly výrazně měnit. Na internetu se objevil například koncept od ConceptsiPhone, na kterém měl iPhone SE 2 zaoblené hrany a výřez pro Face ID – silně připomínal zmenšenou verzi iPhonu X. Telefon z tohoto konceptu postrádal Home Button s Touch ID a mluvilo se o tom, že by iPhone SE druhé generace měl být vybaven funkcí Face ID. Dohady o tom, zda se smartphone bude nazývat iPhone SE 2 nebo iPhone 9, začaly postupně utichat počátkem letošního roku, a stalo se prakticky jistotou, že telefon ponese název iPhone SE 2.

Touch ID a další

Poměrně zajímavé představy o vzhledu iPhonu SE 2 měl i věhlasný analytik Ming Chi Kuo. Ten ještě v prosinci loňského roku prohlašoval, že chystaný smartphone bude mít bezrámečkový LCD displej o úhlopříčce 5,5 nebo 6,1 palce, snímačem pro otisk prstu na bočním tlačítku pro vypínání, a nenabídne odemykaní přes Face ID. Postupem času se autoři spekulací začali čím dál více přiklánět k tomu, že iPhone SE druhé generace bude svým vzhledem ze všeho nejvíce připomínat iPhone 8. Podle některých zpráv měl být vybaven skleněnými zády a funkcí bezdrátového nabíjení, 4,7-palcový displej s úzkými rámečky, Home Button a tři barevné verze. Objevily se ale například také koncepty, na kterých byl iPhone SE 2 vybaven Lightning konektorem a chyběl 3,5 mm sluchátkový jack. Autoři spekulací i nejrůznější analytici se postupem času shodli na tom, že iPhone SE 2 bude pohnáněn procesorem A13 Bionic se 3GB RAM, a k dostání bude v 64GB a 128GB variantě. Spekulovalo se také o podpoře eSIM. Snad jediný bod, který se po celou dobu u spekulací nezměnil, byl fotoaparát – respektive to, že zadní část iPhonu SE druhé generace bude opatřena jednoduchým fotoaparátem.

Závěrem

Jak to tak u spekulací bývá, čím více se blížilo vydání iPhonu SE druhé generace, tím byly veškeré závěry vytříbenější, jednotnější a smysluplnější. iPhone SE 2 byl představen 15. dubna. Smartphone se nakonec ukázal být přímým nástupcem iPhonu 8, z jehožý vzhledu si vypůjčil naprostou většinu prvků. V útrobách telefonu skutečně tepe předpovídaný Apple A13 Bionic, telefon je vybaven 4,7-palcovým Retina displejem s podporou True Tone. Na bezrámečkový design nakonec nedošlo a iPhone SE druhé generace je vybaven Home Buttonem s Touch ID. Spekulace o podpoře eSIM se nakonec ukázaly jako pravdivé, nechybí ale pochopitelně ani slot pro fyzickou SIM. Na zadní straně smartphonu se pak nachází jednoduchý 12MP fotoaparát s plnou podporou Portrétního režimu, kterou nabízí i selfie kamera. iPhone SE druhé generace bude od 17. dubna dostupný ve stříbrné, vesmírně šedé a (PRODUCT) Red variantě, na výběr bude z 64GB, 128GB a 256GB varianty.

Dnes nejčtenější

.