Zavřít reklamu

Svět se snaží proti pandemii koronaviru bojovat prakticky vším, co má v současnosti k dispozici. Jako jedny z nejúčinnějších zbraní se pak v poslední době ukazují moderní technologie, které lze využít například ke sledování nakažených osob či zjištění, s kým se nakažená osoba setkala a koho tedy mohla teoreticky nakazit. Z těchto technologií má však mnoho uživatelů velký strach, jelikož by se mohly neblaze podepsat na jejich soukromí. Tyto obavy se nyní pokus anulovat Apple ve spolupráci s Googlem.

Ze spolupráce, kterou obě společnosti světu oznámily dnes večer skrze tiskovou zprávu, mají vzejít softwarové nástroje umožňující monitorování nakažených či potenciálně nakažených osob s vysokou mírou anonymity. Prvním krůčkem má být vydání speciální API pro vývojáře, která naučí iOS a Android vzájemně “komunikovat” a oznamovat si tak možné setkání s nakaženými. Ta by pak měly odhalovat Bluetooth připojení zařízení a nikoliv GPS, potažmo mobilní operátoři, jako je tomu i nyní. Na celém projektu se nicméně zatím stále pracuje a tak není vyloučeno, že se ještě dočká pár změn. Nicméně už nyní se dá říci, že jeho hlavní devízou je snaha maximalizovat ochranu soukromí uživatele, který nemá koronavirus a ani se s nikým, kdo jej má, nesetkal. Nástroje mají být navíc určeny primárně vládám a velkým zdravotnickým organizacím, díky čemuž by měla obecně důvěra v nulovou ztrátu soukromí (až do nákazy) ještě povyrůst. 

Je otázkou, jak bude nasazení nástrojů vypadat v praxi. V tuto chvíli totiž víme de facto jen to, že k jejich uvolnění má dojít na začátku května, avšak zda už jsou obě společnosti domluveny s konkrétními vládami či jinými organizacemi není absolutně známo. Vzhledem k tomu, že jak Apple, tak i Google pochází z USA se však dá předpokládat, že svůj hlavní focus upřou právě na svou domovinu, ve které nyní pandemie koronaviru neuvěřitelně sílí. Pokud se tam situace nezlepší, zřejmě by nikoho nepřekvapilo, kdyby své snahy upřel Apple s Googlem jen a pouze sem. Na podobné soudy je nicméně zatím brzy.

Dnes nejčtenější

.