Zavřít reklamu

Již druhá antivirová společnost potvrdila rozsah nakažených počítačů trojským koněm Flashback Malware. Poté co minulý týden oznámila jeho existenci ruská společnost Dr. Web, potvrdila nyní její slova jedna z nejvýznamnějších antivirových společností na světě, patřící bývalému hackerovi panu Kasperskemu. Kaspersky Antivirus potvrdil rozsah napadených počítačů, který by se měl stále pohybovat okolo 600 000.

To znamená, že je infikováno celkově 2% počítačů Mac na celém světě. Pro srovnání, když v roce 2008 napadl Windows nebezpečný virus Conficker, vyskytoval se v době své největší slávy na 4 až 5 procentech všech počítačů s Windows na světě. Samozřejmě 4 nebo 5 procent Windows počítačů je naprosto jiné číslo než 2 procenta počítačů s operačním systémem OS X, ovšem právě v tomto poměru je 600 000 napadených Maců již poměrně vysoké číslo.

Důrazně tak apelujeme na všechny uživatele Mac OS X nebo OS X, aby okamžitě nainstalovali zabezpečené Java, jehož již druhou verzi nabízí Apple pomocí služby Software Update nebo přímo zde.

Jak zjistit zda je váš Mac také nakažen
Pokud chcete zjistit, jeslti Flashback ovládl také váš počítač, stačí otevřít aplikaci Terminal (Applications – Utilities – Terminal). Do okna Terminálu napište následující příkaz (můžete jej samozřejmě zkopírovat).
defaults read /Applications/Safari.app/Contents/Info LSEnvironment
Následně by se měla objevit hláška
The domain/default pair of (/Applications/Safari.app/Contents/Info, LSEnvironment) does not exist
Pokud se hláška nezobrazí, znamená to, že je váš Mac nakažený trojským koněm Flashback. V tom případě využijte kompletní návod na jeho odstranění, který zveřejnila společnost F-secure. V každém případě doporučujeme okamžitou instalaci aktualizace Java.

Dnes nejčtenější

.