Zavřít reklamu

Aktuální pandemie koronaviru omezila funkčnost takřka všech odvětví, která jsou jakkoliv spjata s mezilidským kontaktem. Nejvíce to tedy pochopitelně odnesl sport, v jehož případě se nejprve organizátoři uchýlili k zápasům bez diváků a nakonec situace došla tak daleko, že byay hromadně zrušena všechna větší utkání. To výrazně narušilo také tréninky sportovců, kteří musí být připraveni na další sezónu a nestrávit karanténu a omezení pohybu zahálkou. Velmi zajímavě tuto situaci vyřešili fotbalisté v Alabamě, kteří se rozhodli trénovat samostatně, a minimalizovat tak riziko nákazy a dalšího šíření. Využili k tomu však jednoho chytrého pomocníka, jímž se staly Apple Watch.

Americký fotbal se stal symbolem mnoha vysokých škol, kde se soustřeďují často ti nejlepší a nejnadanější mladí sportovci z celé země a nadále rozvíjí svůj talent, zatímco se věnují studiu. Problém však nastal s příchodem pandemie v podobě koronaviru, který veškeré společné tréninky znemožnil a nastala kvůli němu drastická opatření, jež mají za cíl minimalizovat kontakt mezi lidmi. Sportovci ale nesmí propadnout zahálce, která by mohla výrazně ovlivnit jejich výkony v další sezóna, a už vůbec ne podceňovat náležitý trénink. Proto alabamští fotbalisté přispěchali s řešením, jenž jim pomůže nepříznivé podmínky překonat a zajistí mladým talentům perfektní kondici. K samostatným tréninkům budou sportovci využívat chytré hodinky Apple Watch, které aktivně monitorují tep, jejich pohyb a další podstatné detaily. Díky tomu by tak měli mít i bez fyzického kontaktu se spoluhráči a trenéry jasno o tom, jak kvalitní jejich trénink je.

„Spousta hráčů nemá kde trénovat, jelikož střední a vysoké školy byly neprodleně uzavřeny. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli pro toto jednoduché, ale efektivní řešení, které si hráči oblíbili a s radostí ho přijali za své,“ prozradil trénér týmu Nick Saban. Spousta expertů ale tápe, jak se vlastně alabamskému týmu podařilo podobného cíle dosáhnout. Podle jistých restrikcí a omezení totiž nemohou být sportovci pod podobným drobnohledem a nesmí jim být nařízen trénink „na dálku“, bez přítomnosti trenéra. Na druhou stranu, podle interního zdroje se nejedná vylože o tréninkový plán, nýbrž spíše o dohled na návyky a zdraví jednotlivců, zatímco dodatečné cvičení je v jejich zájmu. Rozhodně se však jedná o skvělé využití chytrých hodinek Apple Watch a nezbývá než doufat, že se brzy inspirují i další sportovní týmy.

Dnes nejčtenější

.