Zavřít reklamu

Hrozba v podobě koronaviru stále řádí v Číně i dalších částech světa a ohrožuje jak samotné obyvatele, kteří se musí držet nejrůznějších bezpečnostních opatření, tak společnosti, jež byly donuceny hromadně uzavřít řadu továren, obchodů a kanceláří. Sice se situace pomalu, ale jistě vrací do normálu a jednotlivé veřejné objekty obnovují svůj provoz, ale i tak budou ekonomické dopady obrovské. Zatímco většina analytiků dosud předpokládala, že z celé záležitosti nejhůře vyjde právě Apple, nejspíše tomu bude právě naopak. Ač se jablečná společnost následkům nevyhne, je na tom stále lépe než konkurence.

Hlavním zájmem řady analytiků je momentálně vyčíslení škod řádícího koronaviru, také známého jako COVID-19, který decimuje celý svět a žádá si stále více obětí. V případě Applu by však nakonec situace nemusela být tak špatná, jak se na první pohled zdálo. Podle společnosti UBS sice prodeje iPhonu během ledna poklesly o 28 %, což je výrazně více než v předchozí letech, ale i tak si technologický gigant v Číně vede stále poměrně dobře. Celkové prodeje smartphonů se v případě konkurence totiž propadly meziročně rovnou o 37 %, zatímco Applu se podařilo zvýšit dodávku kusů jablečných telefonů o 5 %. Analytici tento úspěch přisuzují zejména nakupování online a pominutí hrozby obchodní války, která donutila řadu spotřebitelů sáhnout spíše po lokálních značkách.

Tak či onak tato pozitivní zpráva neznamená, že z toho jablečná společnost vyjde bez újmy. Situace v Číně je totiž pořád poměrně nestabilní, a ač se díky izolaci obyvatel zvedá zájem o iPady, ekonomické dopady budou citelné. Z tohoto důvodu Apple nejspíše v dohledné době přispěchá s novou a revidovanou zprávou investorům, která bude pojednávat o očekávaných tržbách a příjmech. Kritické pro společnost bude zejména další čtvrtletí, potažmo červen, kdy bude záležet zejména na poptávce ze strany spotřebitelů. Podobné trendy se ale odhadují jen velmi těžko, a proto nezbývá než čekat, zda se Apple s nepříznivými okolnostmi nějak popasuje, nebo si bude muset utáhnout opasek. Naštěstí pokles prodejů technologický gigant kompenzuje opětovným otevírám řady poboček, které byly dosud z důvodů šíření viru uzavřeny. Znovuotevření se celkem dočkalo již 29 z 42 prodejen. Další mají brzy následovat, ač s jistými omezeními jako je například kratší otevírací doba.

Dnes nejčtenější

.