Zavřít reklamu

Chyby nejsou v operačním systému iOS ničím zcela ojedinělým. Zřídkakdy se však stává, že se Apple k jejich opravě nemá dlouhé měsíce, natož roky. Jedna taková chyba přesto nyní v operačním systému pro iPhony je. Za závažnou sice označit nelze, opravu by však zasloužila. 

Pokud vlastníte iPhone s Face ID, můžete se už od iOS 11 setkávat s chybou vyvolávající neviditelnou klávesnici. Ta se může aktivovat v případě, že má uživatel nastavený na svém telefonu alfanumerický kód a aktivované Face ID. Jakmile je to využito k rychlému odemčení telefonu a uživatel po ověření obličeje okamžitě “swajpne” nahoru pro otevření domovské obrazovky, je mnohdy schopen ve spodní části displeje “psát” na neviditelné klávesnici. Psaný text se samozřejmě nikde nezobrazuje, nicméně na displeji jsou zvýrazňována písmena, kterých se uživatel dotkne, stejně jako při psaní na klasické viditelné klávesnici. 

Ghost Keyboard Bug on FACEID devices (iOS 12-current) from r/iphone

Právě specifické nastavení telefonu pro vyvolání chyby je zřejmě i důvodem, proč jí Apple zatím nevěnoval svoji pozornost a neopravil ji. Na druhou stranu, vzhledem k její několikaleté existenci (iOS 11 vydal Apple v září 2017, iPhone X s iOS 11 pak v listopadu 2017) by si rozhodně opravit zasloužila – tím spíš, když se dle dostupných informací uživatelů daří vyvolat poměrně pravidelně a to i na nejnovějších betách iOS 13.4. My v redakci jsme bohužel při testování úspěšní nebyli. 

 

Pokud problém sužuje i vás, nejjednodušší způsob k jeho eliminaci je nevyužívat alfanumerický kód, ale čtyř nebo šestimístný číselný. Suverénně nejlepším řešením je pak dát Applu o problému vědět a to v ideálním případně v co možná největším počtu lidí. Kontaktovat jej můžete přes tento webový formulář, který slouží právě k nahlašování chyb. 

Dnes nejčtenější

.