Zavřít reklamu

Microsoft se již několikrát vyjádřil, že Windows 10 bude posledním plnohodnotným operačním systémem z jeho stáje a místo tvorby nového se zkrátka zaměří na neustále zlepšování toho stávajícího. Zatím se společnosti daří své sliby plnit, alespoň soudě dle nedávno vydaného prototypu Windows 10X, tedy speciální verze, jež nabízí intuitivnější a minimalističtější uživatelské rozhraní na zařízeních se dvěma displeji či ohebných tabletech a noteboocích. Netrvalo příliš dlouho a jednomu z šikovných vývojářů se podařilo systém nainstalovat také na MacBook.

Pokud sledujete nejnovější dění okolo Microsoftu, jistě vám neunikla zvláštní „odrůda“ systému Windows s číslovkou 10X. Ta míří především na zařízení, která disponují dvěma obrazovkami a díky zpřehledněné a zjednodušené podobě legendárního Windows 10 bude multitasking na podobných noteboocích a tabletech o poznání snazší. Zatím se do rukou vývojářů sice dostala pouze testovací verze a emulátor, ale i tak uběhlo od vydání jen několik dní a jednomu z programátorů se podařilo systém nainstalovat také na MacBook. Stačilo extrahovat obraz disku a přes externí přenosný disk či USB Windows 10X nainstalovat. Vývojář imbushuo se pochlubil také videem na Twitteru, kde vše názorně prezentuje, a to včetně přepínání mezi „dvěma“ obrazovkami. Jelikož jablečný notebook nemá dva displeje, jednoduše hlavní obrazovku rozdělil napůl. Díky tomu lze jednotlivé aplikace spouštět simultánně, podobně jako byste měli dva monitory.

Tak či onak systém na podobném zařízení pozbývá praktičnost a jedná se spíše o ukázku toho, jak by Windows 10X na MacBooku vypadal. Přepínání mezi aplikacemi a možnost rozdělit si displej napůl zní sice jako příjemná a užitečná funkce, ale v praxi je práce na 12palcovém displeji poměrně tristní. O podobný kousek se pokusil také vývojář Steve Troughton-Smith, který naopak systém nainstaloval na notebook Surface Go od Microsoftu. Uvidíme, zda se nová verze systému osvědčí. Jisté je, že testování bude probíhat ještě několik měsíců a Windows 10X spatří světlo světa až později tento rok.

Dnes nejčtenější

.