Zavřít reklamu

Jsou to už skoro čtyři měsíce, co se rozhodla společnost Intel prodat svou modemovou divizi Applu. Mnohým zastáncům Intelu, a samozřejmě také dalším lidem, nebylo tohle rozhodnutí vůbec jasné a prakticky až doteď se s plnou jistotou nevědělo, proč tak Intel učinil. Na poslední tiskové konferenci však došlo k rozuzlení a očekávaně v tom má prsty ještě další společnost – kdo jiný by to na poli modemů pro mobilní zařízení mohl být, než Qualcomm. Zároveň jste totiž možná postřehli, že Intel údajně neprávem využíval patentovaných technologií od Qualcommu, což Intel později dostalo do kolen. I to je možná jeden z důvodů, proč se Intel rozhodl svou modemovou divizi Applu prodat.

Kvůli porušení patentů totiž dostal Intel obrovskou pokutu, kvůli které musel své modemy pro odběratele zdražit. Qualcomm z tohoto samozřejmě začal těžit a o modemy od Intelu přestal být prakticky jakýkoliv zájem. Kdybyste měli firmu, nejspíše byste také volili levnější a ověřenější modemy od Qualcommu, než drahý „krok do neznáma“ v podobě modemů od Intelu. Dá se tedy říct, že si tímto krokem Intel pěkně zavařil a na trhu vznikla jakási forma monopolu ve prospěch Qulacommu. Apple byla navíc jediná z velkých společností, která byla svým způsobem donucena donedávna modemy od Intelu kupovat. Samozřejmě v minulosti využívala modemů od Qualcommu, avšak vzhledem k obchodním sporům, které mezi oběma společnostmi proběhly, se v novějších iPhonech nachází právě modemy od Intelu.

Později se však napjaté vztahy Qualcommu a Applu ustálily a došlo k zakopání válečné sekery. Smlouva ohledně dodávání čipů byla s Qualcommem prodloužena na dalších šest let, čímž Intel ztratil jednoho ze svých největších odběratelů. Vyrábět čipy tak pro Intel už nebylo výhodné, a tak se s touto činností rozhodl skoncovat. Naštěstí z toho ještě mohl vytěžit, jelikož se jablečná společnost nabídla s odkoupením modemové divize, na kterou Intel kývnul, a to za částku jedné miliardy dolarů. Apple díky tomu začne pracovat na svých vlastních modemech, které by mohl nasadit do svých zařízení po ukočení smlouvy s Qualcommem. A pro Intel se tohle může jevit jako veliká ztráta – tato společnost v poslední době ztrácí na více polích, a dokonce i na svém hlavním poli s procesory, kde bezesporu momentálně vede AMD. Bude zajímavé do budoucna sledovat, jakým způsobem si Intel se svými problémy poradí.

Dnes nejčtenější

.