Zavřít reklamu

Apple zažívá poslední dobou jeden úspěch za druhým a kromě prodejního hitu jménem iPhone 11 se jí daří i z hlediska služeb, které poprvé překonaly 50 miliard dolarů, a samotné expanze. Konec konců, obchodní válka je na ústupu, Tim Cook se opět dostal do přízně amerického prezidenta Donalda Trumpa a vše vypadá skvěle. Nebo snad ne? Podle analytiků totiž prodeje jablečných telefonů meziročně klesly, a to i přes úspěch nejnovější generace. Avšak tento pokles byl očekávaný a nejspíše Apple nijak nerozhodí.

Analytická společnost Gartner se již delší dobou zabývá pohybem trhu, technologickým světem a prodejními úspěch či neúspěchy jednotlivých gigantů, v čele nichž stojí Apple. Právě tomu analytici přisoudili meziroční 10% pokles prodejů iPhonů, ačkoliv se nejnovější generace stala hitem. Apple s poklesem údajně počítal, avšak postupně se ukazuje, že je propad větší, než se čekalo. Na jednu stranu totiž jablečná společnost oznámila rekordní zisky v tomto kvartálu, na tu druhou však akcionáře nepotěšila poklesem prodejů v segmentu smartphonů. Příjem z prodeje iPhonů totiž opět překonal cifru 33.6 miliard dolarů, což činí 50% z celkové příjmu, alespoň podle vyjádření generálního ředitele Tima Cooka. Co už ale šéf Applu nedodal je fakt, že většina příjmů přicházela právě z odvětví služeb a nositelných zařízení, jako je Apple Watch a AirPods.

Předchozí analýzy odhadovaly pokles na 2 až 7%, ale podle společnosti Gartner se propad dotkl hranice 10%. Apple totiž prodal 40.8 milionů iPhonů, na čemž je meziroční propad nejvíce znatelný. V Číně sice jablečný telefon zazářil a užil si nárůst 6%, iPhone 11 se údajně prodává jako rohlíky, ale to neznamená, že je na tom stejně dobře i předchozí generace. Ta prý výrazně propadla, což je vzhledem k vydání nového modelu pochopitelné. Vypadá to tedy, že by se propad mohl zmírnit ve čtvrtém čtvrtletí a vynahradit tak ztráty z prodeje iPhonů z toho předchozího. Ostatně, podle společnosti Gartner se většina zákazníků poohlíží spíše než po vlajkových lodích právě po telefonech střední třídy a zároveň čekají na 5G, které by podle nepotvrzených zdrojů mělo přijít již v příští generaci. Uvidíme, zda se prodeje postupně zlepší. Jisté je, že spotřebitelé chtějí od smartphonů již něco víc a spoléhají na příchod něčeho revolučního.

Dnes nejčtenější

.