Zavřít reklamu

Ačkoliv se dozvíme přesná čísla prodejů iPhonů X z úst samotného Applu teprve za pár týdnů, mnoho světových analytiků již má jasno. Vlajkové lodě, na které Apple tolik spoléhal, totiž prodejní očekávání zcela nenaplnila a dá se očekávat, že se jejich odbyt v následujících měsících ještě o poznání zhorší. Jablečná společnost tak začala údajně u svých dodavatelů snižovat počty objednaných komponent, které jsou k montáži  “desítek” potřeba. To je však po dodavatelský řetězec poměrně citelná rána.

Je jasné, že čím větší odbyt iPhony mají, tím větší množství komponent je potřeba vyrobit, což s sebou pochopitelně přináší i vyšší příjmy do kas dodavatelského řetězce. S oslabující poptávkou ze strany Applu však začínají dodavatelské společnosti strádat a to nejen kvůli nižším příjmům od samotného Applu. Kvůli prohlášení mnoha analytiků, že se iPhony X budou prodávat čím dál hůře, totiž začíná upadat zájem investorů o akcie těchto společností. Ačkoliv není zatím propad akcií nikterak velký, je tato situace pro dodavatele Applu poměrně nepříjemná. Vyhlídky na lepší zítřky jsou však zatím v nedohlednu.

Tyto dva OLED iPhony by mohly zajistit dodavatelskému řetězci příliv peněz:

Nová vzpruha s novými iPhony

Situace okolo prodejů iPhonů X se však má v průběhu roku ještě postupně zhoršovat, což Apple zatrhne až je jejich stažením z prodeje. Hlavním důvodem však nebudou mizerná prodeje, nýbrž “chystání cestičky” pro novou trojici, na které by mohl loňský iPhone X kvůli snížené ceně, která by se musela dostavit, kanibalizovat. Právě trojice nových iPhonů však nalije dodavatelskému řetězci novou krev do žil. Mnoho analytiků totiž předpokládá, že se Applu podaří spustit díky nim takzvaný supercyklus prodejů, čímž by se podařilo zbohatnout nejen jemu, ale i jeho dodavatelskému řetězci.

Uvidíme, jak se tedy celá situace ohledně iPhonů X vyvine. Faktem však je, že prvotní vlna zájmu o tento úžasný telefon utichla možná dříve, než je u nových iPhonů obvyklé. Nechme se však překvapit. Třeba jsou veškeré analytické zprávy lživé a zdroje d dodavatelských řetězců nás též vodí za nos.

iPhone X packaging FB

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.