Zavřít reklamu

Když se v průběhu minulého roku svět z různých úniků dozvěděl o tom, že se v dílnách Applu chystá revoluční iPhone X, který změní dosavadní pohled na veškeré jablečné telefony, začalo mnoho ekonomů a analytiků spekulovat nad tím, jak si tato novinka povede v prodejích. Ačkoliv jí mnozí předpovídali zářivou budoucnost plnou skvělých prodejů, našli se i tací, kteří “desítce” zrovna příliš nevěřili. A přesně jejich slova se částečně podle analytiků společnosti Canalys vyplnila.

Podle výzkumu již zmíněné společnosti prodal Apple v loňském roce, respektive v jeho posledních dvou měsících, na 29 milionů iPhonů X. Poměrně zajímavé pak je, že téměř čtvrtinu (přesněji 7 milionů) rozprodal v Číně. Ačkoliv se však mohou zdát tato čísla jako naprosto úchvatná, mnozí analytici předpokládali odbyt daleko větší a tím pádem jsou těmito čísly zklamány. Například v již zmíněné Číně se prý iPhonům X kvůli tamní oblibě velkých displejů nedaří tak, jak Apple předpokládal, což je však na takto velkém trhu obrovským problémem. Ten se však nejspíš pokusí vyřešit letošními iPhony, které nabídnou o poznání větší displeje.

Analýza odhalila i další velmi zajímavý fakt. Ačkoliv je totiž iPhone X ve většině světa opravdu drahým špásem, uživatelé u jeho koupi mnohdy neváhají i díky tomu, že si daleko více uvědomují cenu svého stávajícího telefonu, jehož prodejem či podobným úkonem dokáží vysokou cenu iPhonu X poměrně citelně srazit. Následný doplatek pak už není takový problém.

Vraťme se ale zpět k prodejům. Canalys totiž odhalil i to, že se dobře prodávají i modely z minulých let. Pokud si však myslíte, že zákaznici rádi kupují díky dobré ceně pouze loňské “sedmičky”, jste na omylu. Solidní oblibě se totiž těší i starší modely 6s a kompaktní 4” iPhone SE. Právě druhý zmiňovaný by se však měl letos dočkat podle všeho zajímavého hardwarového upgradu, tudíž jeho starší verze nejspíš zanikne.

iPhone x fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.