Zavřít reklamu

Děje se to každý rok. Poté, co Apple na podzim představí novou generaci svých iPhonů, se strhne nákupní šílenství a jablečné telefony jdou v prvních týdnech prodejů doslova na dračku. Zájem o ně neutichá ani o Vánocích a první větší útlum přichází zpravidla v prvních týdnech následujícího roku. Ani letošní rok nebude v tomto ohledu výjimkou.

Dodavatelský řetězec komponentů pro iPhony hlásí, že svou výrobu pomalu utlumuje. Na tom by nebylo nic divného, kdyby někteří dodavatelé nepřiznali,  že je útlum výroby komponentů pro iPhony 8 a 8 Plus o poznání větší, než na co byli zvyklí v minulých letech. Zájem o tuto dvojici, která má pravděpodobně jako poslední modelová řada klasické domovské tlačítko, tak po vlažném zahájení prodejů nevzrostl, ale naopak ještě více opadl.

Desítka táhne víc

Ačkoliv jsou nízké prodeje obou “osmiček” pro Apple jistě poměrně nepříjemné, může ho těšit alespoň to, že je tato skutečnost z velké části zapříčiněna prémiovým iPhonem X, který Apple vloni také představil. Mnoho jablečných zákazníků si totiž chtělo vyzkoušet právě tuto novinku a to i bez ohledu na poměrně dlouhé čekání.

Těžko v tuto chvíli říci, na jaká čísla se Apple s prodeji svých iPhonů v posledních týdnech a měsících nakonec dostal. Mnoho analytiků však předpovídá prodeje v řádu 80 milionů prodaných iPhonů za poslední čtvrtletí loňského roku. Zda tomu tak však skutečně bude nám Apple prozradí až za pár týdnů. Daleko zajímavější však bezesporu bude to, kolik procent z prodejů si pro sebe ukousl prémiový iPhone X a kolik starší modely. Ty jdou totiž podle analytiků i prodejců doslova na dračku.

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.