Zavřít reklamu

AR neboli rozšířená realita je technologie, se kterou se setkáváme stále častěji a ještě častěji zřejmě budeme. Už v minulosti jsme mohli vidět několikero patentů Applu v podobě chytrých brýlí. Ty by vám umožnily do reálného světa promítat grafické prvky, které by vás mohly navádět k cíli nebo například zobrazovat zajímavosti o historických památkách. Dokážete si ale představit rozšířenou realitu ve spojitosti se sluchátky? Apple ano.

Jablečná společnost vlastní patent, který hovoří o AR sluchátkách. Ty by se daly využívat při konferenčních hovorech během obchodních jednání. Celá technologie spočívá v tom, že sluchátka by měla vytvářet iluzi rozmístění jednotlivých lidí. Díky AR by tedy bylo možné „slyšet“, kdo kde sedí. Nemuseli byste se tak pouze spoléhat na rozeznání hlasu. Patentová přihláška říká, že „zvukové signály jednotlivých volajících jsou zpracovány simulací virtuálního zvukového prostředí, jehož akustické vlastnosti se podobají vlastnostem skutečného prostředí, ve kterém se posluchač nachází.

Technologie by měla být schopná reagovat i na pohyb. Pokud tedy odejdete ke kávovaru nebo jen otočíte hlavou, směr zvuku od jednotlivých lidí bude upraven tak, jako byste se pohnuli ve skutečné místnosti. Technologie by se dala uplatnit i ve hrách a kdo ví – třeba si jednou podobnou vychytávku užijeme i při hraní her přes Apple Arcade. Jako obvykle je ale třeba na místě říct, že se jedná o patent, na němž nemusí Apple nikdy začít pracovat. Uvítali byste takovou technologii?

Dnes nejčtenější

.