Zavřít reklamu

To, že lidé hledají na YouTube návody na všechno možné od pletení francouzského copu přes zničení Ender draka až po řešení matematických úloh. Ne všechny návody jsou ale správné a spolehlivé, takže představa že by na YouTube hledali návod třeba lékaři, není zrovna dvakrát uklidňující. Přesto se tak ale děje.

Lékař Justin Barad se při své medicínské praxi nejednou setkal s problémem, se kterým si neuměl poradit, nebo musel používat zařízení, na které nebyl zvyklý. Barad studoval chirurgii na UCLA v roce 2015, a YouTube byl podle něj součástí jeho přípravy. V jejím rámci často sledoval videozáznamy nejrůznějších procedur a občas dokonce došlo i ke sledování YouTube přímo na sále, když se setkal s nečekanou nebo neznámou komplikací. Barad podotýká, že se nejedná o ojedinělou praxi:“Neznám chirurga, který by neměl podobnou zkušenost,“ přiznává.

Podle stanice CNBC můžeme na webu YouTube nalézt desítky tisíc videí, ukazujících nejrůznější lékařské procedury – některá z nich dosahují okolo milionu zhlédnutí. Najdeme zde videa pacientů, kteří natáčeli vlastní plastickou operaci nebo porod, ale třeba také záběry operace šedého zákalu nebo videa kardiochirurgických zákroků. Lékaři svá videa na YouTube nahrávají z důvodu propagace vlastní praxe, ale také za účelem pomoci a vzdělání ostatních. Průzkum, provedený na univerzitě v Iowě, ukázal, že mezi studenty je YouTube nejvyužívanějším zdrojem videí v rámci přípravy. Mezi lékaře, kteří YouTube využili v praxi, patří také cévní chirurg Oliver Aalami, který má ale k serveru jisté výhrady:“Bylo to užitečné, ale myslím si, že některá z těchto videí by měla být ověřována – něco jako Twitter a jeho modré odznáčky,“ upozorňuje.

Každý, kdo někdy hledal jakýkoliv návod na YouTube, ví, že narazit na ten správný dá někdy zabrat. U pletení náramku přátelství nebo skládání lodičky z papíru to tolik nevadí, v medicíně už to ale může být problém. Nedávno provedená studie ukázala, že na YouTube je více než 68 tisíc videí, ukazujících vcelku běžný proces fixace zlomeniny zápěstí. Pouhých šestnáct z nich ale splňovalo základní kritéria, jako je uvedení informací o tom, kdo danou proceduru na videu provádí. Studie navíc ukázala, že na YouTube dosahují vyššího hodnocení videa, jejichž technika není optimální – jako příklad je uvedeno video laparoskopického odstranění žlučníku, které z poloviny ukazovalo nebezpečné manévry.

Podle odborníků z oblasti medicíny nebyl příslušný obsah dostatečně zhodnocen, protože se jedná o finančně náročný proces. YouTube snižuje své náklady tím, že se prezentuje jako platforma s jistými základními pravidly, a k obsahu nepřidává žádné dodatečné poznámky. Web se neprohlašuje za akreditovaný pro medicínské vzdělání, a proto může divákům servírovat obsah na bázi popularity, nikoliv kvality. Kanadský lékař Joshua Landy navrhuje, aby YouTube platil skupinu lékařů, kteří budou příslušná videa hodnotit. Pacientům taková videa poskytnou podrobné informace o to, co je čeká, a užitečná budou i pro lékaře. Podle Landyho je sledování konkrétních případů pro lékaře velkým přínosem, a řada studentů i odborníků podobný obsah sleduje neustále dokola po celé hodiny.

Souvisejíci

Společnost Google o tomto problému podle všeho ví, zatím ale podnikla jen malé dílčí kroky, jako je stanovení pravidel, týkajících se explicitních zdravotnických videí. Ta musí obsahovat podrobný popisný titulek a jejich účelem má být nikoliv šokování diváka, ale vzdělávání. Nejsou povolené například záběry z procedur, v nichž se vyskytují otevřené rány bez jakéhokoliv bližšího vysvětlení. Vypadá to ale, že další a razantnější kroky budou co nevidět následovat. Davide Feinberg, viceprezident Googlu pro oblast zdraví, na nedávné lékařské konferenci zmínil, že řada chirurgů využívá YouTube, a naznačil, že jeho tým se již brzy pustí do práce s vylepšením správy obsahu, stejně jako do boje s desinformacemi napříč Googlem. O práci s YouTubem na správě obsahu mají zájem i lékařští experti. YouTube má podle nich potenciál vzdělávat lékaře také co se týče sofistikovaných a moderních zařízení, jako je třeba chirurgický robot Da Vinci. Instrukce, spojené s jeho ovládáním, jsou na YouTube mezi lékaři hojně vyhledávaným obsahem. YouTube by se tak mohl spojit například se společnostmi, vyrábějícími lékařské přístroje, a s jejich pomocí propagovat ten správný obsah.

Dnes nejčtenější

.