Zavřít reklamu

Elektrokardiogram, zkráceně EKG, si můžete nechat změřit i na Apple Watch, a to již od Series 4. I když sám Apple upozorňuje na to, že výsledky z EKG nemusí být naprosto přesné a vždy pravdivé, vypadá to, že EKG na Apple Watch je naopak velmi spolehlivé.  Přesnost a spolehlivost elektrokardiogramu zabudovaného v Apple Watch totiž nyní potvrdili doktoři ve své studii, do které bylo zapojeno více než 400 tisíc pacientů.

Minulý rok se při představení Apple Watch Series 4 společně s EKG na Apple valila spíše kritika, která putovala od doktorů a zdravotních středisek. Zkrátka nikdo nevěřil tomu, že bys nějaký kus hliníku na zápěstí zvládl udělat perfektní EKG. Postupem času se však začalo ukazovat, že EKG na jablečných hodinkách doopravdy plní svoji funkci. Nepříčetní doktoři, kteří výsledky EKG z Apple Watch nebrali vážně, mají nyní z ostudy kabát, jelikož se ukázalo, že EKG zabudované v digitální korunce je velmi přesné. V osmiměsíční studii, které se zúčastnilo přesně 419 297 lidí, Apple Watch u 2 161 z nich detekovaly fibrilaci síní, což je téměř půl procenta. Tito pacienti poté podstoupili další vyšetření EKG a u 84 % z nich se příznaky ukazující na fibrilací síní potvrdily. U 34 % z nich poté bylo zjištěno, že fibrilací síní doopravdy trpí. Doktoři tedy z této studie potvrdili, že pravděpodobnost falešné detekce fibrilaci síní je u EKG Apple Watch opravdu nízká. Pokud vám tedy Apple Watch fibrilaci síní detekují, měli byste co nejdříve navštívit doktora.

Dá se očekávat, že jen u měření tepové frekvence a EKG Apple u svých Watch příliš dlouho nezůstane. Již několikrát se totiž nechal slyšet, že právě na zdraví se chce u svých produktů co nejvíce zaměřit, což ostatně potvrdily i jeho některé patenty. Co dalšího se Apple Watch naučí měřit je však v tuto chvíli ve hvězdách. Nezbývá tedy než doufat, že bude tato novinka stát alespoň za to.

Dnes nejčtenější

.