Zavřít reklamu

O novém 16” MacBooku Pro je v posledních týdnech slyšet skutečně dost. Informace o něm se totiž podaří získávat jak předním světovým analytikům, tak i vývojářům z nejnovějších verzí macOS Catalina, který Apple na jeho příchod připravuje. I přes všechny přípravy však stroj ne a ne dorazit, což vyvolává v mnohých jablíčkářích jednoduchou otázku – proč? Na tu však možná existuje velmi jednoduchá odpověď. 

V poslední době neslýcháme jen informace o hardwarových specifikacích novinky, ale také o tom, že se začíná rozbíhat její výroba, která má ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku propuknout naplno. To dnes ostatně potvrdil i asijský portál DigiTimes s tím, že hlavním výrobcem novinky má být tchajwanská Quanta Computer. Nicméně výroba ještě nemusí znamenat (a zřejmě ani neznamená) brzké uvolnění stroje na pulty obchodů, na čemž se začíná shodovat čím dál více analytiků. Jako nejpravděpodobnější vysvětlení nynějšího jednání Applu – tedy výroby bez představení – se jim jeví snaha společnosti o vytvoření co možná největších skladových zásob pro USA a to ještě před 15. prosincem. Právě v tento den totiž začnou platit nová cla prezidenta Trumpa, která se mají výrazně dotknout i Maců. Za každý Mac dovezený z Číny do USA by totiž měl Apple zaplatit 15 % státní kase, což není zrovna málo. A právě brzkou výrobou a naskladněním dostatečného počtu kusů se zřejmě chce těmto clům vyhnout – tedy minimálně v prvních měsících, kdy nebude schopen Macy vozit z jiné země než z Číny. 

Podobná strategie je svým způsobem přívětivá i pro koncové zákazníky. Nemělo by se totiž stát, že po spuštění prodejů, kterého se dočkáme velmi pravděpodobně někdy na začátku příštího roku, bude mít Apple problémy s výrobou či nedostatkem zboží. Za čtvrté čtvrtletí totiž bez jakéhokoliv tlaku veškeré výrobní mušky vychytá, díky čemuž nebude stát bezproblémové hromadné výrobě v cestě zhola nic. Vyhnutí se clům pak bude dobré pro zákazníky proto, že tento poplatek nebude muset Apple jakkoliv promítnout do koncové ceny. 

Dnes nejčtenější

.