Zavřít reklamu

Spojené státy americké chtějí uvalit 25% clo na zhruba 1 300 čínských výrobků, přičemž čínské ministerstvo obchodu varovalo, že krok Spojených států amerických napadne u Světové obchodní organizace. Ovšem americký prezident, který zákon schválil a podepsal, se brání slovy, že opatření je zavedeno kvůli údajným čínským krádežím amerického duševního vlastnictví.

Spekulovalo se o tom, že clo uvalené na čínské výrobky se dotknou i jablečných telefonů, které jsou montovány právě v Číně. Donald Trump však udělal několik výjimek.

Lobbování cupertinské společnosti a dalších technologických gigantů bylo úspěšné. Technologické firmy přesvědčily Bílý dům, že zdanění dovozu jejich produktů, které v Číně montují, by mělo negativní dopad na americkou ekonomiku a spotřebitele.

Seznam čínských výrobků, který spatřil světlo světa v úterý, se zaměřuje na high-endové technologické výrobky, jako jsou motocykly, polovodiče, televizory, lithiové baterie, výrobky leteckého a zdravotnického průmyslu. Podle všeho se spotřební elektronika jeví jako nepostižená, tedy alespoň pro tuto chvíli.

Do značné míry jsou od cla osvobozeny mobilní telefony, notebooky, počítače, servery a telekomunikační zařízení. Nadace pro informační technologie a inovace, mezi jejíž členy patří i samotný Apple, varovala Trumpa, že jeho navrhovaný 10% clo na dovoz čínské informační a komunikační technologie by stálo americkou ekonomiku 163 miliard dolarů a doplatili by na ně samozřejmě i samotní zákazníci, což by by problém.

Seznam zahrnuje 1 300 výrobků, na které je uvaleno clo ve výši 25 %. Zdá se ale, že číslo ještě není konečné. Peking cla odsuzuje a odmítá. Podle něj opatření porušuje základní principy a hodnoty Světové obchodní organizace.

rychlost_Stisku_iphonex_fb

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.