Zavřít reklamu

Apple se snaží vývojáře přispívající do jeho ekosystému co nejvíce podporovat a zjednodušit jim tvorbu aplikací. Ne vždy se to ale povede, o čemž svědčí před několika měsíci oznámený projekt Catalyst. Ten měl tvůrcům umožnit sjednotit svůj software a využít jednu verzi aplikace jak na macOS, tak na iOS, respektive iPadOS, aniž by bylo nutné začít od začátku. Vývojáře tak měla čekat zářná budoucnost, kde by hrál prim univerzální vývoj pro všechny systémy současně. Vize se ale Applu poněkud vymkla kontrole a tvůrci i uživatelé jsou z projektu nanejvýš rozpačití.

Jablečná společnost se před vydáním nové verze systému macOS neustále chlubila s funkcí Catalyst, která umožňuje vývojářům jednoduše naportovat své hry a software z iOS či iPadOS na systém Macu. Zpočátku byli tvůrci nadšení a jakmile dostali k testování této funkce přístup, začali pracovat na portech. Záhy však zjistili, že realita zdaleka neodpovídá očekávání a využívání jablečné aplikace není příliš efektivní a hlavně jednoduché. Ač už je tedy macOS Catalina nějakou dobu venku a portování softwaru přes Catalyst má běžet na plné obrátky, není tomu tak. Velkou nepříjemností je například to, že uživatelé budou muset za verzi aplikace na Mac zaplatit znovu, ač už jednu kopii na iOS vlastní, což iniciativě příliš nepřidává. Právě to mnoho vývojářů pobouřilo a sami uznali, že jako uživatelé by z této nutnosti příliš nadšení nebyli. Kromě tohoto problému spíše etické povahy vyjádřil tvůrce James Thompson obavy také ohledně samotné technické realizace.

Podle jeho slov Apple slíbil, že bude převedení hry na macOS jednoduché a bezproblémové, ale ve skutečnosti je výsledek tak nedokonalý a kostrbatý, že tvůrci stejně musí strávit velké množství času nad tím, aby design a funkčnost odpovídaly původní vizi. Vypilování automatického portu tedy trvá téměř stejně dlouho jako napsaní nového kódu, což vývojáře zbytečně zdržuje a přidělává práci navíc. Na základě toho z projektu vycouvala již dvě vývojářská studia, kterými se jablečná společnost při oznámení Catalystu na WWDC letos v červnu chlubila. Řeč je o Gameloftu a jeho závodní hře Asphalt 9, která se nakonec na Macu v dohledné době neobjeví. Další vývojáři rychle následovali a svou podporu odřekl kromě vývojářů známé online hry DC Universe také Netflix. Uvidíme, zda se jablečné společnosti podaří napravit si u tvůrců reputaci. Jisté je, že má Catalyst nehezké porodní bolesti a pokud s tím Apple nezačne něco dělat, může celý projekt brzy skončit v propadlišti dějin.

Dnes nejčtenější

.