Zavřít reklamu

Spekulace ohledně vydání vynikajícího počinu Dear Esther na iOS před několika měsíci zaplavily internet, což nejednoho příznivce walking simulátorů potěšilo. Dlouhou dobu bylo ticho po pěšině, ale nakonec se vývojáři ze studia The Chinese Room slitovali a konečně titul uvolnili do App Storu. Hra sice vyšla již v roce 2012 a od té doby se podívala na mnoho platforem, ale iOS bylo stále jaksi opomíjeno, což se tvůrci snaží dodatečně fanouškům vynahradit.

Pokud vám pojem walking simulátor nic neříká, jedná se zkrátka o příběhovou hru, která spíše vzdáleně připomíná film. Vaším jediným úkolem je kochat se prostředím, které je minimálně v případě Dear Esther zpracování přímo nádherně, a následovat příběhovou linii. V dnešní době se sice jedná o poměrně běžný žánr, ale ve své době byl tento počin od vývojářů z The Chinese Room jakýmsi průkopníkem, jenž odstartoval sérii více či méně povedených nástupců. Přesto je pro mnoho příznivců právě Dear Esther tím nejkvalitnějším počinem a není divu. Herní svět sice není nijak rozlehlý, ale jeho detailní zpracování a rozmanitost nezná mezí. Celou atmosféru jen podtrhuje hudební doprovod od skladatelky Jessicy Curry a pohled z první osoby.

Alfou a omegou je však příběh, o němž raději nebudeme nic zmiňovat, jelikož i méně podstatné informace by mohly sloužit jako potenciální spoilery. Navnadíme vás alespoň tím, že se Dear Esther nebojí zahrát na emoce a konec vás přinejmenším překvapí. Podle oficiálních slov tvůrců chtělo studio vydat hru na iOS zejména kvůli svému nejnovějšímu počinu, Little Orpheus, jenž se objeví na platformě Apple Arcade během příštího roku. Pokud tedy milujete atmosférické adventury a nevadí vám nějaké to chození a túry po okolí, Dear Esther je přesně pro vás. Herní doba se sice pohybuje okolo pouhých 2 hodin a hra vás vyjde na 129 korun, ale celkový zážitek zkrátka stojí za to. Neváhejte tedy zamířit do App Store a dát tomuto povedenému netradičnému počinu šanci. Nyní nezbývá než doufat, že se na jablečných zařízeních v dohledné době objeví také duchovní nástupce z roku 2015, Everybody’s Gone to the Rapture.

Dnes nejčtenější

.