Zavřít reklamu

Éra takzvaných walking simulatorů, tedy adventur založených na bázi pomalého prozkoumávání okolí, často bez jakékoliv akce, je sice dávno pryč, ale přesto jsou hry z této kategorie u u hráčů stále oblíbené. Možná právě proto se studio Chinese Room, jenž před šesti lety vydalo prvního průkopníka v tomto žánru, rozhodlo svůj počin vydat také na iOS. Dear Esther se může pochlubit nejen vynikajícími recenzemi, ale také na tehdejší dobu velmi povedenou grafikou a historií, která vydání předcházela.

Původně byl titul zamýšlen pouze jako mód postavený na Source enginu od Valve, ale nakonec se stal tak propracovaným, že se tvůrci rozhodli udělat z něj plnohodnotnou hru a vydat ho na Steamu, kde získal obrovskou popularitu. Trvalo dlouhé čtyři roky, než se hra objevila také na ostatních platformách jako jsou konzole a v tu dobu se mohla chlubit jedním milionem prodaných kusů. Za rok bude Dear Esther slavit osmileté výročí, tudíž je ideální čas potěšit i fanoušky mobilních zařízení a vydat hru na iOS. Depresivní a melancholická atmosféra v kombinaci s pomalou hratelností a unikátním prostředím je na telefony jako dělaná a prozkoumávání tajuplného ostrova Hebridean vám nedá spát.

Hra pochopitelně staví na příběhu, jenž je hráči prezentován pomocí dopisů, které nalézáte rozmístěné různě po ostrově. Ten je kompletně opuštěn a je jen na vás, abyste zjistili, co za záhadným zmizením veškerého života stojí a jakou historii temný ostrov skýtá. Sice hlavní příběhovou linii dohrajete za pouhých několik hodin, ale pokud si dáte záležet a prolezete každý kout či se budete kochat dechberoucími scenériemi, nějakou dobu vám hra vydrží. Bohužel jsme se však dozvěděli datum vydání, jedinou útěchou ze strany vývojářů nám může být to, že se tohoto pozoruhodného titulu dočkáme ještě letos, pravděpodobně ke konci roku. Doporučujeme vám ale dát Dear Esther šanci, na neokoukaný, unikátní příběh a tak hutnou atmosféru totiž jen tak nezapomenete.

Dnes nejčtenější

.